Klokánci králíkovití jsou na vymření: V Děčíně se je snaží rozmnožit | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Klokánci králíkovití jsou na vymření: V Děčíně se je snaží rozmnožit

Klokánek je noční tvor, den tráví v hnízdě trávy a kůry.
Klokánek je noční tvor, den tráví v hnízdě trávy a kůry. (Foto pro Aha! – Alena Houšková/Zoo Děčín, Wikipedia)

Úplně nový druh mohou teď poznat návštěvníci děčínské zoo. Jde o kriticky ohroženého klokánka králíkovitého. Chovatelům se podařilo sestavit chovný pár.

Samce získali ze Zoo Hluboká, samice přicestovala z lotyšské Rigy. „Jak už název napovídá, jde o drobné zvíře, které neváží více než 1,6 kilogramu. Délka jeho těla se pohybuje mezi 30 až 38 centimetry,“ uvedla mluvčí zahrady Alena Houšková. Dodala, že klokánek králíkovitý je samotář vedoucí noční život. Dny tráví v hnízdě z trávy a kůry.
Zajímavý je tím, že má chápavý ocas. „Na rozdíl od klokanů, kteří používají svůj ocas k udržení rovnováhy, může klokánek jeho pomocí sbírat ze země různé předměty, což mu pomáhá například při stavbě hnízda,“ vysvětlila mluvčí.

Záchrana na ostrovech

Klokánek králíkovitý býval rozšířen v celé Austrálii, dnes už se vyskytuje jen v několika lesnatých oblastech na jihozápadě kontinentu. Může za to především rozvoj zemědělství, který ho připravil o příhodná stanoviště. V rámci záchranného programu byl nově vysazen na několika ostrovech při jižním pobřeží Austrálie.

Víte, že...

...mládě zůstává ve vaku 98 dnů a pohlavně dospívá již ve 170 dnech života?
...potravu klokánků králíkovitých tvoří především rostliny, tráva, kořínky, semena? Rádi si ale pochutnají i na houbách.

Klokánek je noční tvor, den tráví v hnízdě trávy a kůry.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.