Transplantovali jim rakovinu: 4 z 5 pacientů už zemřeli | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Transplantovali jim rakovinu: 4 z 5 pacientů už zemřeli

Lékaři vyčíslili, že pravděpodobnost, že některý z pacientů dostane od dárce orgánů i rakovinu, je 0,01 až 0,05 procenta.
Lékaři vyčíslili, že pravděpodobnost, že některý z pacientů dostane od dárce orgánů i rakovinu, je 0,01 až 0,05 procenta. (Foto scom)

Bylo jí 53 let, když v roce 2007 zemřela na mrtvici. Před smrtí dala svolení k darování orgánů. Pět pacientů tak dostalo od nejmenované dárkyně ledviny, plíce, játra, srdce. Jenže čtyři z nich už zemřeli! Kromě orgánů jim totiž transplantovali i rakovinu!

Jedna žena zemřela krátce po operaci poté, co se u ní objevila sepse (otrava krve). dalších čtyř pacientů ale byla diagnóza shodná: RAKOVINA PRSU s metastázemi do dalších orgánů. Do šesti let od tranplantace už tři z nich rakovina zabila!

První osobou, u níž se po výměně orgánů rakovina objevila, byla 42letá příjemkyně plic. Sotva rok a půl od transplantace byla znovu hospitalizována, jelikož plíce nefungovaly správně. Při vyšetření lékaři zjistili, že trpí rakovinou prsu se zhoubným bujením i v plicích, kostech a játrech. V srpnu 2009 žena zemřela a testy DNA odhalily, že rakovinu dostala právě od dárkyně...Jako další umřela pacientka (†62), která dostala levou ledvinu, a následně žena (†59) s darovanými játry.

Jen muž žije
Z celkových pěti pacientů, kteří před více než deseti lety dostali orgány, tak žije už jen jeden. Jedná se o muže (32), jenž měl od dárkyně pravou ledvinu. Jakmile zjistil, že i on má nádor, orgán si nechal z těla vyjmout, nastoupil chemoterapii a od roku 2012 je zdravý...

Šance? Setiny procenta!
Lékaři vyčíslili, že pravděpodobnost, že některý z pacientů dostane od dárce orgánů i tuto zákeřnou chorobu, je 0,01 až 0,05 procenta. Zároveň uvedli, že u dárkyně rakovinu nediagnostikovali a při transplantaci byly všechny orgány v pořádku. Nádory se v nich prý rozvinuly až po letech. Podle nich je to zřejmě vůbec poprvé, kdy dárce spolu s orgány předal hned čtyřem pacientům i rakovinu. O tomto mimořádném případu informovali němečtí vědci z univerzity v Tübingenu společně s lékaři z univerzitní nemocnice v Amsterdamu.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.