Jahodová mánie: Recepty na víkendové moučníky | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Jahodová mánie: Recepty na víkendové moučníky

Vypadá krásně a chutná ještě líp.
Vypadá krásně a chutná ještě líp. (Foto Aha! – Karel Janeček, Foto Aha! – Jan Doležal)

Je mu 17 a je to kluk. Nikolas Mušuka z Bruntálu ale netráví čas s partou kámošů, nejlépe se cítí v kuchyni. Specializuje se na zavařování a pečení! Vedle vařečky má mladík neustále po ruce i tužku a blok. Sám totiž také vymýšlí recepty. 

„Zavařování a vaření se věnuji od osmi let, baví mě to hodně a pořád,“ vyznal se Aha!. Proto si také vybral studium kuchařského umění na bruntálské Střední odborné škole. „Chtěl bych být kuchařem,“ přiznal.

K zavařování a pečení jej přivedla maminka Dana a teta Mirka. „Ročně děláme tak čtyřicet, až padesát sklenic, které rozdáváme po rodině. Poptávka je ale větší, než nabídka. Kolikrát nezbude pořádná porce ani na nás samotné,“ usmál se Nikolas.
Právě se rozbíhající sezonu zavařování si užívá. Hned však upozorňuje hospodyňky, že se nesmí nic uspěchat. „Zavařování chce trpělivost, pořádně celý proces sledovat, například než mi zavařenina »uzraje«,“ vysvětlil.

Jahodová marmeláda s bylinkami

Je to česká marmeláda, i když se podle Evropské unie musí jmenovat džem. „Marmeláda se vyrábí z citrusových plodů, z ostatního ovoce je to džem,“ říká Nikolas a hned vysvětluje, proč dává k jahodám bylinky – mátu a meduňku. „Dá marmeládě správnou, zajímavou chuť.“

Potřebujete: 1 kg jahod nakrájených na drobné kousky, 600 g cukru krupice, 20 g pektinu, přírodního želírovacího a konzervačního prostředku, 3 snítky máty a 2 meduňky.

Postup: Pokrájejte jahody, část rozmačkejte. V hrnci na sporáku je zasypte směsí cukru a pektinu, vhoďte mátu a pořádně míchejte, než se cukr rozpustí a směs začne bublat. Vařte minimálně pět minut, spíše trochu déle, a hlídejte výslednou hustotu. Vyjměte mátu a nalijte do sklenic. Zavíčkujte a na osm minut otočte dnem nahoru. Pro prodloužení trvanlivosti ještě sterilizujete ve vodní lázni.

Meruňkový koláč s mřížkou

Potřebujete: 400 g čerstvých meruněk, 300 g hladké mouky, 100 g másla, 100 g cukru, 3 žloutky, 6 lžic mléka, panák meruňkovice, 1 kypřící prášek do pečiva, špetka soli a máslo na vymazání pekáčku a moučkový cukr na posypání koláče.

Postup: V míse vyšleháme máslo s cukrem, žloutky a solí do pěny. Přidáme vlažné mléko, dál vmícháme mouku a prášek do pečiva. Vypracujeme hladké těsto, z něj oddělíme 2/3 a rozválíme na centimetrový plátek. Vložíme jej do pekáčku a pokryjeme rozmačkanými meruňkami smíchanými s meruňkovicí. Zbylé těsto vyválíme do proužků a nahoře proužky. Do mřížek vložíme půlky meruněk a pečeme ve vyhřáté troubě do zlatova. Upečený pocukrujeme.


Jahodový mejdan Markéty (23) a Natálky (12)

Nasbíraly první letošní jahody a dostaly nápad. Kamarádky Markéta (23) a Natálka (12) z Podlešína na Kladensku pozvaly deník Aha! na jahodové speciality. Červené dobroty vypadaly krásně a chutnaly náramně. 

Zatímco Markéta je vyučená cukrářka, Natálku ze sousedství přivedla k vaření její maminka Hana (47). Ta se také zapojila a pomáhala s krájením jahod. Bylo vidět, že v kuchyni se obě umí pěkně otáčet. „Baví nás to, a když vidíme, že to, co ukuchtíme, ostatním chutná, máme velkou radost,“ přiznala Markéta s tím, že nejraději peče dorty a zdobí je vším možným. „Začíná sezona jahod, a tak jsou zkrátka jahodové,“ dodala cukrářka.

Specialitou její kámošky Natálky jsou zase různé koktejly a dezerty. „Recept na jahodový pribináček mi poradila maminka. Je hned hotový a báječně chutná,“ chlubila se Natálka.

Dort s vanilkovým krémem

Potřebujete – korpus: 3 bílky, 3 lžíce cukru, 3 lžíce polohrubé mouky.
Náplň: ½ kg jahod, 4 lžíce moučkového cukru, 200 ml vody, 2 sáčky želatiny.
Krém: ½ l mléka, 3 žloutky, 2 vejce, 1 vanilkový cukr, 2 lžíce hladké mouky, 1 vanilkový puding, 3 lžíce cukru, 125 g másla.

Postup: Bílky vyšleháme do tuhého sněhu, přidáme cukr a mouku a směs vylijeme do dortové formy. V předehřáté troubě pečeme 10 minut na 180 stupňů. Necháme vychladnout. Mezitím si připravíme jahodovou náplň. Uvaříme jahody s cukrem ve vodě, slijeme je, rozmixujeme a ve zbylé vodě rozpustíme želatinu. Poté jahody vrátíme zpět do želatiny. Takto připravenou náplň navrstvíme na dortový korpus a dáme do lednice vychladnout. Připravíme si vanilkový krém. V misce utřeme vejce, žloutky, vanilkový cukr, přilijeme 100 ml mléka a za stálého míchání přidáme mouku. Ohřejeme 400 ml mléka a postupně přidáváme hmotu a vaříme do hustého krému. Necháme vychladnout. Po vychladnutí přidáme máslo. Takto připravený krém navrstvíme na jahody. Těmi a šlehačkou dort ještě dozdobíme.

MÍŠA dort

Potřebujete – korpus: 3 vejce, 80 g moučkového cukru, 1 lžíci oleje, 1 lžíci vody, 100 g polohrubé mouky, kakao, ½ prášku do pečiva.

Krém: 300 ml mléka, 1 vanilkový puding, 250 g jemného tvarohu, 125 g másla, 30 g moučkového cukru, ½ kg jahod.

Postup: Vejce vyšleháme s cukrem, přidáme olej, vodu, mouku, kakao a prášek do pečiva. Směs nalijeme do vymazané dortové formy a v předehřáté troubě pečeme 20 minut na 150 stupňů. Poté vyndáme a necháme vychladit. Mezitím uvaříme v mléce vanilkový puding, necháme vychladnout a poté ho vyšleháme společně s tvarohem, máslem a cukrem. Krém navrstvíme na vychladlý korpus, ozdobíme jahodami a nastrouhanou čokoládou.

Pribináček

Potřebujete: 250 g tučného tvarohu, 1 šlehačku 33%, 30 dkg cukru, ½ kg jahod, granko.

Postup: V míse smícháme tvaroh s cukrem, šlehačku ušleháme dotuha a přidáme k oslazenému tvarohu. Tím nám vznikne pribináček. Umyté a okapané jahody rozmixujeme společně s cukrem na pyré. Do poháru vrstvíme střídavě pyré a pribináček. Ozdobíme jahodami a posypeme grankem.

Koktejl

Potřebujete: ½ kg jahod, ½ l mléka, 30 dkg moučkového cukru, 250 g jahodové zmrzliny, šlehačku, jahody a mátu na ozdobení.

Postup: Zmíněné ingredience vložíme do mixéru a rozmixujeme. Nalijeme do vysokých pohárů, přidáme šlehačku a ozdobíme jahodami a mátou.

 Nikolasi Mušukovi z Bruntálu je 17 let ajeho největším kníčkem je vaření.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.