Samosběry jahod v Česku: Z keře do pusy!
Ušetří nějakou tu korunu a navíc mají jistotu, že si doma pochutnají na zaručeně českých jahodách, které jsou čerstvé a sladké. V Česku začaly samosběry.
Přestože dubnové mrazy ovoci uškodily, ne všude je úroda marná. „Letošní sezona bude ještě lepší než loňská. Jahody dozrávají a naplno se samosběry rozjedou tento týden,“ řekla Aha! Markéta Kuthanová z plantáží na okraji Prahy mezi Uhříněvsí a Dubčí, kde se denně sejde i tisícovka sběračů.
Sklízí se ale po celém Česku a na poli mezi řádky jde najít celé rodiny. „Je super, že jsou jahody zaručeně čerstvé a že dozrály na sluníčku. Ty skleníkové v supermarketech nikdy tak sladké nejsou,“ uvedla Zdena, která sbírala jahody v Brně-Líšni.
Inspekce: České nejsou z Česka!
Prodejci jahod mají často problémy... Státní zemědělská a potravinářská inspekce letos zatím uzavřela 48 kontrol, z toho 19 nevyhovovalo právním předpisům. „Sedm z nich porušilo požadavky na označování, například nebyla uvedena země původu,“ uvedl mluvčí inspektorů Pavel Kopřiva. Opomenutí nebo dokonce zfalšování původu je problém. „Spotřebitelé preferují tuzemské ovoce, které bylo sklizeno v době vrcholné zralosti. Má maximální jakost a optimální nutriční hodnoty. Na rozdíl od ovoce, které přejíždí přes polovinu kontinentu, velmi pravděpodobně bylo sklizeno před optimální dobou zralosti a následně dozrávalo ve zrárnách,“ doplnil Kopřiva.