Meteorologické léto je tu a s ním začíná slaďoučká jahodová sezona! Kolik bude stupňů? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Meteorologické léto je tu a s ním začíná slaďoučká jahodová sezona! Kolik bude stupňů?

ilustrační foto
ilustrační foto (Profimedia.cz)

Symbol léta dozrál už na jaře. Jahody zčervenaly a první plantáže pro samosběr otevírají brány. Sladké dobrůtky si už včera mohli nasbírat zájemci v Olomouci. 

Možnost natrhat si první české jahody, přilákala desítky zájemců. „Očekáváme dobrou úrodu, jahodníkům prospěla mírná zima,“ libovali si pěstitelé.

O dvacku levněji

Za kilo jahod na plantážích v hanácké metropoli lidé zaplatili 65 korun. Pokud by si je chtěli koupit v obchodě, museli by přidat nejmíň o dvacet korun víc. A ještě by ve většině dostali plastové vaničce jahody ze skleníku, které k nám přicestovaly přes půl Evropy ze Španělska.

Vypuknou tropy

Chladný květen je už minulostí, s prvním červnem přišlo dnes meteorologické léto. A s ním dorazí i tropy. Teploty se dnes budou pohybovat okolo pětadvaceti stupňů a už zítra nás zřejmě čeká první tropický den, kdy rtuť teploměru překročí třicítku. A teplo vydrží až do konce týdne.

„Proudit k nám bude teplý a vlhký vzduch od jihu, který se nad střední Evropou bude udržovat,“ předpovídají meteorologové Českého hydrometeorologického ústavu.

Víte že...

...meteorologické léto začíná 1. června a zahrnuje měsíce červen, červenec a srpen? Astronomické léto začíná letním slunovratem, který letos připadá na 21. června, a končí podzimní rovnodenností 23. září.

V horách ještě mráz

Zatímco v nížinách dozrávají jahody, jinde k ránu ještě mrzne. Mráz spálil rašící brambory v noci na čtvrtek třeba v Šindelové v Krušných horách , kde naměřili minus 1,7 stupně. Na nedaleké meteorologické stanici Jelení bylo dokonce minus pět.

Jak bude

Dnes: polojasno, ojediněle přeháňky. Den 22 až 26 °C

Zítra: polojasno až oblačno. Noc 10 až 14 °C, den 24 až 28 °C, výjimečně až 30 °C

Pondělí: jasno až polojasno, ojediněle bouřky. Noc 11 až 15 °C, den 26 až 30 °C

Úterý: jasno až polojasno, bouřky. Noc 12 až 16 °C, den 26 až 30 °C

Středa: jasno až polojasno, bouřky. Noc 13 až 17 °C, den 26 až 30 °C

Čtvrtek: polojasno, bouřky. Noc 14 až 18 °C, den 25 až 30 °C



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.