Neplodnost v Česku narůstá: Zoja a Michal na Žofinku čekali tři roky | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Neplodnost v Česku narůstá: Zoja a Michal na Žofinku čekali tři roky

Zoja a Michal s dcerou Žofinkou.
Zoja a Michal s dcerou Žofinkou. (Foto Aha! – Slávka Červená)

Je to na pováženou. Již 25 procent párů v Evropě, tedy každý čtvrtý, nemůže mít děti bez pomoci lékařů. Své o tom ví ti, kteří o víkendu přišli ve Zlíně na setkání dětí, počatých na klinice reprodukční medicíny.

Zoja Zvonařová (42) a Michal Teplý (41) spolu žijí v Lukově na Zlínsku 11 let. Na Žofinku (1,5) čekali tři roky. „Bylo mi sedmatřicet, když jsme se o dítě pokoušeli. V jediném roce jsem třikrát potratila. Nebylo jasné proč. Další dva roky jsem pak otěhotnět nemohla. Bylo to hrozné,“ vzpomínala Zoja.

Nechtěla hormony
Protože dříve měla nezhoubný nádor prsu, nechtěla podstoupit umělé oplodnění, poněvadž při něm je třeba podstupovat hormonální stimulaci. „Rozhodla jsem se pro inseminaci, která příliš úspěšná není, ale já věřila. Podlé lékařů kliniky ve Zlíně jsme malý zázrak. Vyšlo to napoprvé. Tak si říkám, že spermiím se dříve asi nechtělo. Otočily se a zamířily zpět. Takto byly vajíčku blíž,“ usmívala se Zoja, které po narození Žofie již nedávali lékaři šanci na další dítě. Podstoupila však znovu stejnou metodu a okolo Vánoc čeká další miminko.

Nabíjí nás energií
„Žofinka je úžasně pozitivní holčička. Stále se usmívá, je mazlivá a komunikativní. Je vidět, že je šťastná, a my jsme tím pádem šťastni také. S partnerem nás stále pozitivně nabíjí. Každému bychom to štěstí přáli,“ přiblížila Zoja.

Příčina neplodnosti?
Co má podíl na problémech řady lidí s početím potomka? Jde zejména o civilizační faktory, tedy moderní způsob života a jeho následky – tedy stres, všudypřítomný spěch, voda znečištěná např. zbytky léčiv, vzduch plný exhalací, tzv. telekomunikační smog či stále méně kvalitní potraviny s obsahem řady chemických látek. Další z příčin oddalování početí prvního dítěte. Průměrný věk rodiček u nás již přesáhl 30 let. Je nejvyšší od doby Rakouska-Uherska. Spermiogram mužů se každoročně snižuje. Pokles pohyblivosti spermií je trvalý. Hodně je na vině kouření,“ uvedl David Rumpík (na snímku), šéf Kliniky reprodukční medicíny ve Zlíně.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.