Slavíme Den česneku: Jak poznat šmejd z Číny | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Slavíme Den česneku: Jak poznat šmejd z Číny

Česnek
Česnek (istock)

Přírodní antibiotikum, přísada, která dodá jídlu říz, zabiják upírů i parazitů. Česnek je zkrátka superman mezi zeleninou. A dnes má dokonce svůj den! Takže si pořádně načesnekujte topinky. Na zdraví!

Jíme ho už 6000 let

* Česnek pochází ze Střední Asie a poprvé se začal pěstovat před 6000 lety.

* V současnosti je největším producentem česneku Čína, dále Indie, Jižní Korea, Egypt a Rusko.

* Říká se, že staří Egypťané, kteří pracovali na velkých pyramidách v Gíze, česnek jedli, aby jim dodal energii a sílu.

* Ve středověku zase někteří Evropané věřili, že když snědí celou hlavičku česneku, ochrání je to před morem.

*Charakteristický pach česneku, který se většinou snažíme potlačit čištěním zubů a žvýkačkami, je v Asii považován za přitažlivý.

Paličák je lék
*snižuje krevní tlak, zlepšuje trávení

*působí protizánětlivě

*má antiparazitální účinky

*obsahuje vápník, železo, draslík, hořčík, selen, zinek vitamíny A, B1, B2, C

*snižuje hladinu cholesterolu

Vadí nejen upírům
Ne každému česnek vyhovuje. Pokud patříte k těm, kterým způsobuje potíže, a nechcete se ho vzdát, je možné vymačkat česnekovou šťávu do už hotového jídla, nebo před úpravou vyndat z česneku vnitřní část.

Jak poznat ten správný?
Rozpoznat český česnek od »slabšího« dovozového je těžké, protože se neliší vzhledem. Ovšem obsah silic, které jsou nositeli léčebných účinků, je nesrovnatelný. Ten český je dražší, ale vyplatí se, protože obsahuje více účinných látek.

Čínský
Prodává se často naklíčený a obvykle je vysušený, má málo výraznou vůni, chutná štiplavě.

Český
Palice jsou pevné a šťavnaté, má výraznou vůni, chuť je hodně silná, pálivá a ostrá.

Aby nezplesnivěl
Česnek je na skladování náročný, v žádném případě nesmí být v mokru, vlhku, nepatří ani do lednice. Česnek bez stonků dejte do větší sklenice, zakryjte látkou a zagumičkujte. Ten s kratším stonkem můžete dát do vázy či kameninové nádoby. Tak vydrží taky dlouho. Česnek s dlouhými stonky spleťte do »copu«.

Babské rady
*Proti bradavicím. Oloupané stroužky rozmačkejte, přiložte na bradavici a nechte působit několik hodin.

*Proti bolení zubů. Opečte česnek, rozmačkejte a ještě horkou kaši přiložtena bolavou tvář.

*Proti kašli. Oloupejte stroužky, uvařte v mléce a ochuťte medem. Vzniklý sirup užívejte po lžičkách.

*Odstranění zápachu. Z rukou lze pach česneku odstranit, když si je potřete pomerančovou kůrou namočenou v oleji.

Přečtěte si
inocenta
5. 5. 2018 • 14:26

Plesnivý česnek má být karcinogenní. Nikde jsem se ale nedočetla, jestli stačí vyhodit jen napadený stroužek, nebo je znehodnocena celá hlavička. Nestálo by to za informaci?

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.