Pittsburský zabiják Robert Bowers (46): „Všichni Židé musí zemřít!“ | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Pittsburský zabiják Robert Bowers (46): „Všichni Židé musí zemřít!“

Bowers střílel v synagoze
Bowers střílel v synagoze (Twitter.com)

Tři zločiny z nenávisti během 72 hodin vyšetřují v USA. Tím nejhorším byla sobotní střelba Roberta Bowerse (46) v synagoze v Pittsburghu, při níž zemřelo 11 lidí.

Bowers měl dosud čistý trestný rejstřík a povolení vlastnit střelnou zbraň. Od roku 1996 si jich koupil hned šest. V sobotu použil pušku a tři pistole a s výkřikem »Všichni Židé musí zemřít!« vtrhl do plné synagogy Strom života, kde promyšleně pálil po účastnících šábesu. Když ho zásahovka zahnala do kouta, vzdal se. Z jeho ostrých antisemitských výpadů na sociálních sítích lze usuzovat, že jeho nenávist byla mířena proti Židům. „Jsou to ďáblovy děti,“ napsal v jednom příspěvku. Na internetu také hodinu před vražedným běsněním varoval: „Zaměřte svou pozornost na mě! Jdu na to,“ ohlásil útok.

Trump volá po trestu smrti
Prezident Donald Trump označil zločin za sprostou masovou vraždu. Odpovědí na zločiny podobné tomu z Pittsburghu by podle něj mělo být častější používání trestu smrti.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.