Zemřel vizionář české medicíny Paleček (†88): Pomáhal léčit rakovinu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Zemřel vizionář české medicíny Paleček (†88): Pomáhal léčit rakovinu!

Emil Paleček loni v prosinci. I ve vysokém věku pracoval.
Emil Paleček loni v prosinci. I ve vysokém věku pracoval. (Foto ara)

Zkoumal genetické kořeny nemocí i bílkoviny, které souvisí se vznikem rakoviny. Uznávaný vědec Emil Paleček (†88), který se zapsal do učebnic medicíny, v noci na včerejšek zemřel.

Profesor Paleček dlouhá léta pracoval v Biofyzikálním ústavu Akademie věd v Brně a spolupracoval s tamním Masarykovým onkologickým ústavem. Je autorem tří stovek vědeckých prací a za svou práci získal roku 2014 cenu Česká hlava. Tehdy Paleček předpovídal, že v budoucnu budou moci praktičtí lékaři díky DNA zjistit z kapky krve, jak vyhovuje daný lék konkrétnímu pacientovi.


Informace z genomu mohou pomoci i při včasné diagnostice rakoviny. Odhadoval, že elektrochemické metody pro rozpoznání údajů z DNA budou k dispozici nejdříve za 20 let. „Nejde o proroctví, ale o odhad. Nelze vyloučit, že se objeví nové metody, které budou levnější a efektivnější než moje elektrochemie,“ řekl tehdy.

Pracoval až do konce...
Paleček měl pro svou práci skutečný zápal. Na svém výzkumu pracoval až do posledních dnů svého života. „V sobotu byl ještě v práci. V neděli šel na mši a pak plavat. V bazéně ho bohužel postihla mrtvice a zemřel v noci na včerejšek,“ uvedl Eduard Kejnovský z brněnské akademie věd.

Přečtěte si
rubi
31. 10. 2018 • 09:58

Krásná smrt v požehnaných letech...

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.