Aha! varovalo před vodou v Těrlické přehradě: Lidé riskují dál! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Aha! varovalo před vodou v Těrlické přehradě: Lidé riskují dál!

Dospělí i děti do vody Těrlické přehrady i přes nebezpečí nadále vstupují.
Dospělí i děti do vody Těrlické přehrady i přes nebezpečí nadále vstupují. (Foto Aha! – Karel Janeček)

Parazit dovlekl zřejmě do Těrlické přehrady zákeřnou kožní chorobu, cerkáriovou dermatitidu. Jak už Aha! v sobotu informovalo, nakazili se například bratři z Havířova a desítky dalších. Přes varováním se však lidé v přehradě i nadále koupou.

Na riziková území okolo pláže Pacalůvka hygienici upozornili před týdnem na svém webu, k přehradě nalepili varování na výstražnou ceduli. O parazitovi pocházejícího z vodních šneků a ptáků, způsobujícího skvrny na kůži, horečku a zimnici, stále lidé většina neví! Další zase o všem ví, ale na nic nedbají. V pondělí tak pláž byla plná »naháčů«. „O tom parazitovi vím. Ale nemyslím, že by zrovna nás nakazil šnek, takovou smůlu mít snad nemůžeme. Přece by tady někdo jinak stál a hnal by nás ven z vody,“ myslí si maminka Jana (36). Do vody pouští bezstarostně i dvě malé ratolesti.


„O žádném parazitovi nevíme. Víme o sinicích vedle na Bašce. O žádném varování nic nevíme, my sem šli lesem, ne kolem informační tabule,“ uvedli zase penzisté Eliška (65) a Václav (70) z Havířova. „Koukáme na ceduli, že se tu lze koupat jen na vlastní nebezpečí. Ještě si uvážíme, zda do vody vlezeme,“ řekl zase polský turista Tadeusz (33) z Opole.

Hygienici varují!
Cerkárii prozatím hygienici v odebraných vzorcích neodhalili. Zatím. „Může se však jednat o falešnou negativitu s ohledem na vývojové stadium nalezených plžů. Vzhledem k hlášeným onemocněním považujeme koupání v lokalitě Pacalůvka Těrlické přehrady za rizikové a hodnotíme vodu jako nevhodnou ke koupání,“ řekla Aha ředitelka odboru  hygieny obecné a komunální  Krajské hygienické stanice Miroslava Rýparová.

 Penzisté Eliška a Václav z Havířova se o parazitovi dozvěděli až od novinářů z Aha!



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.