Velký průzkum: Co Čechy mrzačí a zabíjí? Mapa, kde je nejvíce zničených lidí | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Velký průzkum: Co Čechy mrzačí a zabíjí? Mapa, kde je nejvíce zničených lidí

Pokud se prokáže, že onemocnění vzniklo v důsledku povolání, má postižený právo na odškodnění.
Pokud se prokáže, že onemocnění vzniklo v důsledku povolání, má postižený právo na odškodnění. (Foto Profimedia.cz, infografika Aha!)

Zničené klouby, plíce, ale i paraziti, nebo dokonce rakovina. I takové potíže si můžete přivodit v práci. Podle velkého průzkumu nemocí z povolání za rok 2017, jsou na tom nejhůř pracovníci automobilek. 

Zdraví si v práci »huntují« především obyvatelé Moravskoslezského kraje, na které připadá 35 procent všech případů. Souvisí to zejména s množstvím těžkého průmyslu. Nejlépe jsou na tom naopak v kraji Karlovarském a na Vysočině.

Šlachy a klouby

Nejčastější chorobou, kterou si lidé »uženou« v práci, jsou nemoci šlach, kloubů a nervů, způsobené přetěžováním, opakovanými pohyby a vibracemi. „V roce 2017 došlo k nárůstu profesionálních onemocnění o 5,6 procenta. Nejčastěji byli postiženi pracovníci při výrobě motorových vozidel,“ uvádějí ve své studii výzkumníci Státního zdravotního ústavu.

Hrozí svrab

Zejména zdravotníkům a lidem v sociálních službách hrozí infekční choroby. Zdaleka nejčastější z nemocí přenosnými z člověka na člověka byl loni svrab, tedy kožní infekce roztočem zákožkou svrabovou. Dva lidé ale chytli v práci třeba tuberkulózu. Zdravotníky neohrožují jen infekce. Jedna zdravotnice onemocněla loni zhoubným nádorem prsu poté, co přišla do kontaktu s chemoterapeutiky.

Pozor na zvířata

Zemědělci a lesníci pak byli ohroženi nemocemi přenosnými od zvířat. Patnáct se nakazilo boreliózou, pět chytilo od zvířat houbu druhu trichophyton, která způsobuje plísňová onemocnění kůže. Vyskytl se i jeden kuriózní případ nemoci známé jako hrboly dojičů, kdy se poškozený nakazí virem paravakcinie z vemene krav. Nemoc se projevuje tvorbou vazivových hrbolů na rukou. Jeden člověk se nakazil hantavirem, když vdechl výkaly hlodavců.

Nejnebezpečnější profese

1. Dělník ve výrobě automobilů
2. Dělník ve výrobě kovových konstrukcí
3. Horník
4. Zdravotník
5. Hutník a slévač

Co chytnete na služebce

Z cest do zahraniční si Češi loni přivezli pět exotických chorob.

*Malárie – přenáší se kousnutím samičky komára rodu Anopheles. Mezi příznaky patří horečka, zimnice, bolest kloubů a křeče.

*Břišní tyfus – průjmové onemocnění přenášené kontaminovanou vodou a stravou.

*Blastocysty – střevní parazitální onemocnění.

*Giardióza – průjmové onemocnění způsobené parazity.

*Leishmanióza – nemoc způsobená parazity, projevuje se hnisavými boláky, horečkou a zvětšením životně důležitých orgánů.

Po 33 letech za katedrou nemůže mluvit

Coby nemoc z povolání byl uznán i polyp na hlasivkách učitelky, která už za katedrou stojí 33 let. Zkrátka si »vykřičela« hlasivky.

Největší nárůst

*Poškození nervů z přetěžování končetin

*Onemocnění šlach a kloubů

*Vyrážka způsobená vystavování kůže chemikáliím.

Největší pokles

*Svrab

*Alergická vyrážka

*Postižení dýchacích cest uhelným prachem

V kanceláři jako na stavbě

Vůbec nejrozšířenějším zdravotním problémem způsobeným prací je syndrom karpálního tunelu, jde o stav, kdy dojde k útlaku středního nervu v zápěstí. Projevuje se nepříjemným brněním, bolestí, ztrátou citlivosti a hybnosti. Může ho způsobit nejen manuální práce, ale i chronické přetížení zápěstí při práci na počítači. Syndrom karpálního tunelu je ostatně i důvodem, proč lidé z kancelářů hlásí přibližně stejný počet nemocí z povolání, jako ti, co pracují ve stavebnictví.

Mapa ukazuje, jak jsou případy nemocí z povolání rozložené v rámci republiky. 35 procent všech chorob »získaných« v práci v Česku připadá na Moravskoslezský kraj, naopak Vysočina a Karlovarský přispěly do celkového počtu jen jedním procentem. Jedno procento, které chybí do sta, připadá na onemocnění získaná v cizině. 



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.