Vystavili unikát starý 500 let: První tištěná mapa Čech - Je obráceně! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Vystavili unikát starý 500 let: První tištěná mapa Čech - Je obráceně!

Mapa byla vytištěna a až dodatečně kolorována.
Mapa byla vytištěna a až dodatečně kolorována. (Foto ara)

Města husitská, katolická, královská či panská. Tak dělí České království mapa, kterou vytvořil mladoboleslavský lékař a byla vytištěna v roce 1518 v Norimberku. Její originál je nyní k vidění na Přírodovědecké fakultě Karlovy univerzity.

Originál Klaudyánovy mapy je běžně ukrytý ve Státním oblastním archivu v Litoměřicích. Kromě historiků se k němu nikdo nedostane. Od včerejška je ale výjimečně k vidění na výstavě Mikuláš Klaudyán: první mapa Čech 1518.

Celý list má rozměry 126 krát 64 centimetrů. „Samotná mapa je ve spodní části listu a má rozměry 46 na 55 centimetrů. Je orientovaná jižně a spočítáme na ní 280 sídlištních značek,“ vysvětlila autorka výstavy Eva Novotná. Právě podle značek poznáme, zda byla města husitská s kalichem, katolická se zkříženými klíči, královská s korunkou, či panská označená štítem. Hrady a tvrze poznáme podle věže.

Mapa má nezvyklou jižní orientaci. Je tedy obráceně, než mapy, na které jsme zvyklí.

Sloužila poutníkům?

Mapa byla údajně vytištěna jako pomůcka pro poutníky cestující do Říma. „Tajemství je stále dost. Dodnes například nevíme, komu list původně patřil,“ uzavírá Novotná. Nikdo netuší ani to, kolik bylo vytištěno kopií. Jisté však je, že nešlo o lacinou záležitost! Kvalitní papír byl tehdy velmi drahý, stejně tak barvy i vyrytí textu do dřeva. Malý počet originálů dokládá i fakt, že už od 16. století byly pořizovány rukopisné a nákladné kopie.

Co je na mapě?

Ve vrchní části listu jsou erby Slezského knížectví, Moravského markrabství, Dalmatského království, Uherského království, Českého království, Chorvatského království, Lucemburského knížectví a Lužického markrabství. Uprostřed je panovník Ludvík Jagellonský, pod kterým jsou váhy, jež mají symbolizovat spravedlnost a kolem jsou ilustrace Bible.

Na mapě najdeme i ilustrace výjevů z Bible.

Víte, že...

Mapa se dochovala v jediném výtisku a název získala podle lékaře a majitele tiskárny v Mladé Boleslavi Mikuláše Klaudyána, který ji vytvořil.

Husité versus katolíci

Ve střední části tisku najdeme i dobový kreslený vtip. Vůz má dva vozky i koně, jenže každý ho táhne na jinou stranu. Ukazuje se tak, že společnost je rozdělená na husity a katolíky.

Kdy a kde?

Kdy: Do 31.12, od 9:00 do 17:00

Kde: Přírodovědecká fakulta Albertov, 2. patro u Mapové sbírky

Za kolik: Zdarma

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.