VELKÁ MAPA RAKOVINY: Nejhorší místa Česka! Která je nejčastější ve vašem kraji? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

VELKÁ MAPA RAKOVINY: Nejhorší místa Česka! Která je nejčastější ve vašem kraji?

Rakovina plic je velký strašák a zabiják, uteče před ní jen málo pacientů.
Rakovina plic je velký strašák a zabiják, uteče před ní jen málo pacientů. (Infografika Aha!, foto Profimedia.cz, scom)

»Je mi to líto, ale je to zhoubné...« Věta, které se děsí každý pacient v ordinaci lékaře. Přesto si právě takový verdikt vyslechne ročně 48 666 Čechů a 45 796 Češek. Dobrou zprávou je, že zatímco počet nově odhalených nádorů stále roste, díky moderní léčbě velmi výrazně klesá úmrtnost. Deník Aha! vám přináší informace, kde v Česku řádí zákeřná nemoc!

Rakovina patří mezi největší strašáky, přesto nejde o nejčastější příčinu úmrtí u nás. Je na druhé příčce pomyslného žebříčku po srdečně- cévních nemocech, stále častěji zemře průměrný Čech na srdeční infarkt a mozkovou mrtvici než na nádor. To však nic nemění na tom, že podle lékařů každý třetí z nás jednou rakovinou onemocní.

Stárneme
Statistiky uvádějí, že sice nepatrně poklesly počty nových případů rakoviny tlustého střeva a plic u mužů, prudce ale narůstá rakovina prostaty, prsu a kůže. „Rostoucí počet zhoubných nádorů můžeme dávat do souvislosti se stárnutím populace,“ domnívají se výzkumníci Ústavu zdravotnických informací a statistiky (UZIS).

Častěji muži
Zhoubné onemocnění je podle statistik častější příčinou smrti u mužů, v úmrtním listě stojí u 26,5 % z nich. V případě žen to je u 21,8 %. Proč? Důvodů je podle odborníků hned několik: méně dbají na prevenci, chovají se více rizikově – je mezi nimi více kuřáků, pijí více alkoholu než ženy, ale například také vykonávají povolání, kde jsou vystaveni karcinogenním vlivům (havíři, horníci, hasiči, pracovníci chemických provozů).

Okresy hrůzy
Kde je nejvíce, a naopak nejméně pacientů s nejčastějšími typy nádorů?

Prsa
Nejvíce pacientek s nádory prsu hlásí lékaři z okresů Karlovy Vary, Rokycany a Brno, naopak nejméně z okresu Český Krumlov.
Prostata
Nejvyšší počty pacientů hlásí okresy Ústí nad Labem a Zlín, nejméně je v okresech Mělník, Kutná Hora, Beroun, Český Krumlov, Domažlice, Havlíčkův Brod, Hodonín, Tachov.
Tlusté střevo a konečník
Nemocných je nejvíce v okresech Plzeň, Domažlice, Rakovník, Cheb, Pelhřimov, Jindřichův Hradec, naopak nejméně Praha- -východ, Praha-západ, Beroun a Havlíčkův Brod. V porovnání Čech a Moravy jsou na tom lépe Moravané, kde jsou počty onemocnění nižší. Nejhorší situace je na Šumpersku, Prostějovsku, Ostravsku a Vsetínsku.

»Smrtící« Mostecko
Kde nejvíc umíráme? Smutný primát nejvyšší úmrtnosti na onkologická onemocnění u mužů i žen drží okres Most, a to zřejmě kvůli tomu, že na Mostecku »řádí« u obou pohlaví největší zabiják – rakovina plic. Nejméně lidí pak podlehne zhoubné nemoci v okresech Praha-východ a Praha-západ.

Mapa výskytu všech typů rakoviny

Muži i ženy trpí zhoubnými onemocněními zejména v Plzni a přilehlých okresech Plzeň- -sever a Rokycany. Vysoké počty u obou pohlaví vykazuje i Brno. Nejzdravější jsou lidé ve středních Čechách, konkrétně v okresech Kutná Hora, Mělník a Beroun. Proč vede zrovna Plzeňsko, lékaři netuší, vzhledem k tomu, že se statistiky dělají za každý rok, už vědí, že nejde o chybu, ale smutný fakt!

Mapa výskytu všech typů rakoviny

Nádory průdušek, průdušnice a plic

Onkolog David Feltl: Rakovina plic nebolí...

Nových případů rakoviny plic, která je v 80 procentech způsobena kouřením, by podle odhadů mohlo v příštím roce začít ubývat. Nových diagnóz ubývá u mužů, u žen zatím ne. Lékaři usuzují podle trendu v USA, který by se měl projevit i u nás. Příčina: méně kuřáků, čistší vzduch. Protikuřácký zákon se tak rychle ale ve zhoubných nádorech plic neodrazí. „Kdyby najednou všichni přestali kouřit, nemoc se bude projevovat ještě dvacet let,“ uvedl onkolog David Feltl z Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. „Základem úspěšné léčby je včasné odhalení. Rakovina plic nebolí. Až ve chvíli, kdy vykašlete krev, začne vás něco bolet nebo výrazně hubnete, tak začnete řešit, že je něco špatně, ale to už bývá třetí nebo čtvrté stadium,“ dodal.

PREVENCE! Na co máte nárok?
➤ Každé dva roky vyšetření u praktického lékaře
➤ Dvakrát ročně u stomatologa
➤ Od 50 do 55 let jednou za rok, od 55 let jednou za dva roky test na okultní krvácení ve stolici
➤ Ženy jedenkrát ročně u gynekologa
➤ Ženy od 45 let každé dva roky preventivní mamografické vyšetření, dříve při pozitivní rodinné anamnéze nebo při jiných rizikových faktorech

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.