Aleš Verner (75) z Plzně: Zachránil bronzový kajak! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Aleš Verner (75) z Plzně: Zachránil bronzový kajak!

Aleš Verner u opraveného čtyřkajaku.
Aleš Verner u opraveného čtyřkajaku. (Foto Aha!: Romana Vébrová, Zbyněk Schnapka)

Bývalému závodníkovi v rychlostní kanoistice Aleši Vernerovi (75) bylo líto lodí, které startovaly na prestižních kláních. Chátraly v zapomnění. A tak se je rozhodl zachránit. Život vdechl i bronzovému čtyřkajaku z MS 1948.

Do restaurování vysloužilých dřevěných kánoí a kajaků, které se dnes již nevyrábějí, se pustil před sedmi lety. „Tyhle lodě tlely desítky let v zázemí, já jim vracím jejich dávnou slávu,“ usmívá se Verner. Jedinečným kouskem je právě čtyřkajak vyrobený ve 40. letech minulého století. „Účastnil se mistrovství světa při olympijských hrách v Londýně v roce 1948. Nakonec visel léta jako dekorace na fasádě loděnice v Plzni. Říkal jsem, že je škoda, když loď s takovou historií takhle hnije,“ vysvětluje.

Děravé topolové dno vyspravil březovými záplatami, vyrobil nové sedačky, palubu pak z březové překližky. Veškeré formy, podle kterých se dřevo tvarovalo, si připravil sám. A výsledek je parádní. Bronzová posádka ze šampionátu 1948 by byla spokojená.
Tímhle ale nic nekončí, už teď si chlap od vody vyhrnuje rukávy. V plánu má další dílo. „Chystám se na čtyřkánoi. I ta léta trouchniví tady v loděnici, mám v plánu se do ní co nejdříve pustit,“ předestírá zachránce vzácných artefaktů české kanoistické historie.

Zpět na vodě
Opravený čtyřkajak se opět po letech dostal na vodu. Zatím ale pouze jednou. „Není to totiž tak jednoduché. Loď se musí sesadit a sešroubovat, přece jen to chvíli trvá. A také se musí sejít parta lidí, kteří už v kajaku někdy seděli, úplný laik by to těžko zvládl, “ vysvětluje Verner.

Poslední kousek
Zatím poslední lodí, kterou Aleš Verner opravil, je dvojkajak. „Je z gabonového dřeva, byl dost poničený. Vyspravil jsem ho mahagonovými kousky. Sedačky jsou vytvarované z laminátu, podložky pod nimi z březového dřeva,“ popisuje.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.