Jaro budí nepříjemný hmyz: Jak s ním zatočit | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Jaro budí nepříjemný hmyz: Jak s ním zatočit

Klíšťata jsou postrachem hlavně proto, že přenášejí mnoho nebezpečných nemocí.
Klíšťata jsou postrachem hlavně proto, že přenášejí mnoho nebezpečných nemocí. (Profimedia)

 Teplé počasí má samozřejmě po zimě své kouzlo, ale jaro má i stinné stránky. Spolu s námi totiž vyráží do přírody i hmyz. Na jaké »potvůrky« si dát na jaře pozor?

Komár
Stačí trocha vody a množí se jako diví.  Před odchodem z domu nezapomeňte použít repelent. Komáry najdete v oblastech se stojatými vodami rybníků, kanálů a odpadních vod.
Jak se bránit: Proti larvám i komárům pomáhá skořice. Výtažek z kůry skořicovníku zabíjí komáry prý dokonce efektivněji, než chemické repelenty. To samé platí i o mátě.

Mravenec domácí
Mravenci dospívají za 24 dnů, najdeme je venku i doma v bytě, kde často žijí za nábytkem.
Jak se bránit:
Utírejte rozlité tekutiny a uklízejte rozsypané jídlo i drobky. Potraviny skladujte v pečlivě uzavřených nádobách. Pokud do mravenčích cestiček nasypete pepř, kuchyňskou sůl nebo pálivou papriku, pořádně jim znepříjemníte život. Lze použít taky jedlou sodu a hřebíček.


Šváb
Šváb vydrží bez jídla až dva měsíce a kolem deseti dnů dokáže přežít i bez vody. Švábi se zdržují v blízkosti odpadků, kuchyní nebo v puklinách kolem domu.
Jak se bránit: Nenechávejte v bytě nikde ležet dostupné potraviny a tekutiny. A ani krabice, ve kterých švábi s oblibou sídlí.  Dejte na místa jejich výskytu mističky se sladkou vodou. Sladká voda šváby naláká a ti se pak utopí.

Blecha
Samička blechy zkonzumuje za den krev o váze až 15x větší, než je její vlastní hmotnost.
Jak se bránit: Pravidelně kontrolujte srst domácích mazlíčků a luxujte. Stín a vlhko jsou pro blechy ideálním prostředím. Obojky a spreje proti blechám chrání nejen zvířata, ale i vás.

Ploštice
Množí se velmi rychle a samička naklade za život až 200 vajíček. V zimě se schovávají v domech a na jaře po probuzení zamíří do přírody.
Jak se bránit: Utěsněte všechny pukliny a štěrbiny v domě. Vyměňte poškozená okna.

Klíště
Jsou nebezpečným zdrojem nemocí. Klíšťata najdete v porostech kolem domu, v trávě a křoviscích, stejně jako na stromech.
Jak se bránit: Do přírody noste světlé oblečení, trička s dlouhými rukávy a dlouhé kalhoty. Klíšťata odpuzuje také pravidelná konzumace vitamínu B.



Mravenec dřevokaz
Kolonie mají až 3000 členů, vládne jim královna. Jak se bránit: Utěsněte všechny otvory ve dveřích i kolem vedení elektrických, telefonních a jiných linek. Tento druh proniká do domu přes verandu, střechy a okna. Sídlí i na telefonních sloupech a odumřelých dřevinách.

Veš
Vší se u nás vyskytuje 26 druhů. Veš šatní žije v záhybech prádla, ze kterého se vydává sát na lidskou pokožku. Veš dětská se může vyskytovat ve vlasech a vousech.
Jak se bránit: Vši odpuzuje olej z čajovníku australského či eukalyptus. Můžete použít také éterické oleje ze šalvěje, levandule, máty, rozmarýnu, hřebíčku, skořice nebo puškvorce.

Babské rady, jak na klíšťata
Klíšťata jsou postrachem hlavně proto, že přenášejí mnoho nebezpečných nemocí. Nechcete s nimi nic mít? Vyzkoušejte recepty našich babiček.

Vlaštovičník

Návod: Rostlinu důkladně omyjte a nakrájejte malé kousky i s kořenem. Pokrájený vlaštovičník vložte do zavařovací sklenice a zalijte rostlinným olejem tak, aby byl úplně ponořený. Sklenici postavte na okno a nechte na slunci alespoň týden. Potom olej přeceďte a vraťte do sklenice. Uchovávejte v ledničce.
Použití: Mažte olej na nezahalené části těla.

Vratič

Návod: Hrst květů vratiče a tři posekané stroužky česneku vložte do čisté zavařovací sklenice, přelijte 100 ml lihu a nechte týden odstát. Potom sceďte a přelijte do rozprašovače.
Použití:  Nastříkejte přípravek na boty a oblečení, když jdete do lesa.

Rozmarýn a ocet

Návod: 100 g sušeného rozmarýnu nebo 200 g čerstvého svařte s půllitrem vody a nechte vychladnout. Odvar pak přeceďte přes jemné sítko nebo plátýnko a přidejte polévkovou lžíci octa.  Roztok přelijte do čisté lahve a pevně uzavřete. Skladujte v ledničce.
Použití:  Nastříkejte na boty a oblečení.

Přečtěte si
rokal roklaka
20. 11. 2023 • 07:15

Nesnáším hmyz, škůdce a všeobecně nic takového. Vždy jsem se snažila si udržovat byt v co nejčistějším prostředí. Když se mi tam pak ale objevila štěnice a pak další a další, tak jsem se chtěla odstěhovat. Jenže to není řešení, to bych tam musela vše nechat a odejít. Proto jsem to raději řešila přes společnost zbavsejich.cz , která nás jich dokázala zavit velmi rychle a taky diskrétně.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.