7 kroků, jak zatočit s plísní: Zbavte se nejhoršího alergenu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

7 kroků, jak zatočit s plísní: Zbavte se nejhoršího alergenu!

Zbavte se plísně, nebo se ona zbaví vás.
Zbavte se plísně, nebo se ona zbaví vás. (HENKEL ČR, spol. s r.o.)

V zimě jsme to s větráním často moc nepřeháněli. A v řadě domů a bytů vykvetla v temných koutech koupelen, chodeb a sklepů plíseň. Zbavte se jí, nebo se ona zbaví vás. Aha! vám poradí, jak na ni.

1. Chraňte se

Plíseň je nebezpečná. Její neviditelné spory vám mohou přivodit vleklé a nebezpečné onemocnění a alergie. když vám to možná přijde přehnané, při úklidu se chraňte rukavicemi, respirátorem a pracovními brýlemi.

2. Vyhoďte ji

Při likvidaci plísně používejte co nejvíce jednorázových materiálů, které budete moci poté zabalit do igelitového pytle vyhodit. Tedy třeba papírové utěrky. Při praní klasického hadru by se vám mohly spory zbytečně šířit po bytě.

3. Větrejte

Než se do úklidu plísně pustíte, otevřete všechny dveře a okna. Co nejvíce větrejte i po úklidu. Nedostatečné větrání je totiž to, co plíseň ve většině případů způsobuje.

4. Nekombinujte

Nezkoušejte na plíseň použít všechny prostředky naráz. Sice proti ní jednotlivě pomáhají, ale když je omylem smícháte, můžete vyrobit smrtelný koktejl. Kombinací chlorového bělidla s alkoholem, acetonem, kyselinou nebo čpavkem totiž mohou vzniknout jedy, jako čistý chlor, chloraminový plyn nebo chloroform.

5. Navlhčete

Viditelnou plíseň odstraňte jako první. Ať už používáte hadr, kartáč, nebo sprej, vždy plíseň odstraňujte na vlhko. Jen tak omezíte šíření plísňových spor při úklidu.

6. Zničte původce

Plíseň vzniká z mnoha důvodů. Vždy ale kvůli vlhkosti. Původcem může být špatně větraný kout, vzlínající zemní vlhkost, propouštějící potrubí, zatékající střecha či jiné problémy. Dokud je neodstraníte, plíseň se bude vracet.

7. Sušte

Místo, odkud jste plíseň odstranili, důkladně vysušte. Kupříkladu v případě zdi to může znamenat i 24 až 48 hodin. Pomoci vám může třeba odvlhčovač.

Přečtěte si
Josef124
24. 5. 2020 • 07:59

My plíseň likvidujeme speciálním protiplísňovým prostředkem, který jsem manželce objednal z http­s://ww­w.ob­nova­.cz/ . S plísní máme problém jenom přes zimu, od jara, když už můžeme více větrat, tak je to dobré, ale tu zimu hold musíme nějak přežít a zdi neustále kontrolovat, jestli je na nich plíseň.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.