Zatočte s plísní: 5 praktických rad, jak s ní v bytě bojovat! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Zatočte s plísní: 5 praktických rad, jak s ní v bytě bojovat!

Větrání a dezinfekce – to jsou zbraně proti plísni v domácnosti.
Větrání a dezinfekce – to jsou zbraně proti plísni v domácnosti. (Foto: scom, archiv firem)

Také sušíte od podzimu do jara prádlo v bytě? Jenže právě byt není během těchto chladných měsíců pro sušení zcela ideální. Na »bejvák« tak útočí plísně!

Kvůli mokrému oblečení se vám na stěnách a nábytku mohou začít tvořit zelené či černé mapy, v rozích pokoje se objeví fleky a mezi dlaždicemi pak černé tečky. Mnoho z nás si láme hlavu s tím, jak prádlo sušit, aby se kvůli nadměrné vlhkosti plísně nerozšířily po celém prostoru. Zde je pět rad, jak na to.

1. Větrejte
Snažte se pravidelně větrat. Zejména během chladných dnů není zrovna příjemné si do vytopeného prostoru vpustit venkovní mrazíky. Myslete však na to, že pravidelné větrání vám nejen pomůže předcházet plísni, ale i samotné prádlo bude schnout rychleji než ve vlhkém prostoru. Nikdy nesušte prádlo v místnosti, kde nemáte okno ani odvětrávání!

2. Ždímejte
Myslete na to, aby se prádlo usušilo co nejrychleji. Proto nastavte ždímací režim na co nejvyšší otáčky (samozřejmě podle druhu praného materiálu). A ždímání klidně zopakujte. Nezapomeňte však sledovat cedulky na oblečení, zda se materiál ždímat může.

3. Sušte v prostoru
Pokud nemáte prádelnu, snažte se alespoň sušák umístit tak, aby okolo něj mohl proudit vzduch. Rozhodně jej nedávejte ke stěně ani k nábytku, vlhkost se tak na nich snáze uchytí a může se objevit plíseň. Dobrý nápad není ani sušit u topení nebo přímo na něm, protože se vám pára usadí na oknech a opět vytvoří příznivé prostředí pro šíření nepříjemných hub.

4. Pořiďte si lapač vlhkosti
Pokud perete častěji než dvakrát týdně, investujte do lapače vlhkosti. Ten vám alespoň částečně pomůže v boji proti vzniku plísní.

5. Bojujte s plísní efektivně
Pokud už se vám plíseň v bytě udělala, nezoufejte, i to má své řešení. V žádném případě ji neodstraňujte manuálně za sucha. Nikdy ji tak nezlikvidujete, ale pouze urychlíte její šíření. Nejjednodušším způsobem, jak se plísně zbavit, je použít kvalitní dezinfekční přípravek.

Aha! doporučuje:
1. Savo proti plísním, cena: 89,90 Kč
2. Dettol – antibakteriální sprej na povrchy, cena: 109,90 Kč
3. W5 dezinfekční prostředek s chlorem, prodává Lidl, cena: 19,90 Kč
4. Ceresit pohlcovač vlhkosti, cena: 350 Kč



Přečtěte si
Josef124
30. 7. 2019 • 06:11

Nám se v bytě taky dělá plíseň, takže jsem za každou radu rád. Pěkný článek jsem taky našel na http­s://ww­w.by­dleni­.cz/cl­anek­/Jak-pripravit-plastova-okna-na-zimu , kde je zase příprava plastových oken na zimu. Kolem nich se nám dělá plíseň nejvíc.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.