Rádce Aha!: Čím nahradit »bílý jed«?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Rádce Aha!: Čím nahradit »bílý jed«?!

Stévie
Stévie (Shutterstock.com)

Sladkou chuť milujeme, ale cukr zdraví neprospívá, a navíc 100 gramů obsahuje až 398 kalorií. Pokud tedy nechcete přibírat a záleží vám na vašem zdraví, oslaďte si život některou ze zdravějších alternativ cukru.

Kokosový cukr – 100 g – 375 Kcal
Navzdory vysoké energetické hodnotě má kokosový cukr nízký glykemický index a mnoho jiných výhod. Je také chutnější, než klasický cukr.
Jak ho používat: Stejně jako klasický cukr.

Ječný slad – 100 g – 361 Kcal
I ječný slad je skvělou náhradou cukru. Urychluje metabolismus, posiluje imunitní systém a zlepšuje zrak.
Jak ho používat: Do pečení. Těstu dodá zajímavou příchuť a na pečivu vytvoří křupavou kůrku.



Agávový sirup – 100 g – 310 Kcal
Je velmi kalorický, ovšem také mnohem sladší než cukr, takže lze přidávat v menším množství. Je zdravý a bohatý na vápník, železo a draslík.
Jak ho používat: V nápojích a koktejlech, ve vodě se snadno rozpouští.

Melasa – 100 g – 296 Kcal
Hustá sladká melasa je bohatá na minerály a vitamíny B. Chutná podobně jako cukr.
Jak ji používat: Nejvíce se hodí na pečení a do dezertů.


Morušový sirup – 100 g – 294 Kcal
V Asii je moruše pro své léčivé účinky považovaná za »královnou bobulového ovoce«. Morušový sirup zachovává tyto léčivé vlastnosti a dodává jídlu specifickou příchuť.
Jak ho používat: Ke slazení nápojů a dezertů.

Datle – 100 g – 292 Kcal
Datle můžete použít jako náhradu cukru, protože jsou velmi sladké.
Jak je používat:  Můžete je přidat do čaje, do kávy, ale také do koláčů a jiných sladkostí.  Můžete si koupit také datlový sirup nebo datlovou pastu, kterou lze používat při přípravě dezertů.

Čirokový cukr – 100 g – 280 Kcal
Sladký čirok je obilovina, z níž je možné vyrobit i cukr. Obsahuje o polovinu méně kalorií než cukr z cukrové řepy.
Jak ho používat:  Do těsta, nápojů i do dezertů.


Tekutý hroznový cukr – 100 g – 260 Kcal
Hroznový cukr podporuje imunitu a proti klasickému řepnému cukru má menší množství kalorií.
Jak ho používat: Do nápojů, dezertů, marinád.

Javorový sirup – 100 g – 280 Kcal
Nepatří jen k palačinkám. Působí příznivě v prevenci rakoviny a cukrovky, má menší množství kalorií než cukr a výborně chutná.
Jak ho používat:  Na marinády, dresinky do salátů a do těsta.

Stévie – 100 g – 18 Kcal
Stévie je hitem mezi nízkokalorickými náhradami cukru. Používá se při dietách, protože 100 g stévie obsahuje jen 18 kcal, přitom je ale mnohem sladší než cukr, takže ho stačí přidat jen trochu.
Jak ji používat: Kdekoliv namísto cukru.

Přečtěte si
ivoadler
2. 4. 2018 • 16:39

V rámci lázeňského pobytu jsme také měli stravovací osvětu. Lázeňský šéfkuchař nám řekl, že všechny náhražky cukru stojí za hov no. Řešením je nesladit a nebo sladit málo.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.