Zázrak jménem omega 3: Ryby, ořechy, vejce a semínka

Co se vlastně skrývá pod pojmem omega 3? Jsou to nesmírně důležité přírodní mastné kyseliny, které blahodárně působí na srdce a krevní tlak. Omega 3 jsou obsaženy hlavně v rybách, semíncích a v ořeších.
Kyseliny omega 3 také ovlivňují naši náladu, zrychlují metabolismus a mají vliv i na naše chování. Při hubnutí omega 3 kyseliny zlepšují citlivost těla na inzulin a snižují hladinu tělu škodlivých triglyceridů. Omega 3 si naše tělo nedokáže vyrobit, musíme je přijmout ve stravě.
Nejlepší zdroje
Rostlinné:
Chia semínka, lněná semínka, vlašské ořechy, mořské řasy
Živočišné:
Vejce, makrela, sardinky, korýši, tuňák, pstruh, platejs
Na co pozitivně působí omega 3 kyselina
Vlasy, kůže, nehty
• Hydratuje a chrání pokožku před škodlivým UV zářením
• Zbavuje zánětlivých kožních onemocnění
• Podporuje sílu a růst vlasů a nehtů
Klouby
• Snižuje zánětlivost
• Zmírňuje ztuhlost a bolest kloubů
Srdce
• Snižuje riziko srdečních onemocnění a úmrtí na kardiovaskulární nemoci
Mozek
• Zlepšuje fungování mozku a mírní deprese
• Chrání proti demenci
Děti
• Podporuje nervový vývoj u kojenců
• Snižuje příznaky ADHD (hyperaktivity s poruchou pozornosti) a posiluje paměťové a mozkové funkce
Dávkování
1x až 2x týdně jezte rybu (tuňáka, lososa, platejse a další)
Svačina
Dejte si hrst vlašských ořechů nebo mandlí. Můžete si také udělat vajíčko natvrdo. Jako doplněk stravy je ideální rybí nebo lněný olej, může být i v kapslích.
Rybí olej
1 g denně pro běžné zdraví
2 – 4 g pro snížení hladiny triglyceridů *
Lněný olej
1 g denně pro běžné zdraví
2 – 3 g proti zánětlivým kožním onemocněním
* Zvýšené množství triglyceridů způsobuje ucpávání cév a je často spolu s obezitou součástí příznaků metabolického syndromu. Ten zahrnuje onemocnění srdce, mozkovou mrtvicí, vysoký krevní tlak, vysokou hladinu cukrů a cholesterolu.
Zdroj fitplan.cz