Kloktejte jak o život | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Kloktejte jak o život

Zázvor.
Zázvor. (istock.com)

Obvykle to začíná pálením a škrábáním v krku. Pak člověk špatně polyká a krk může i mírně otéci. To je známka začínajícího nachlazení, které většinou »otevírá dveře« dalším potížím. Kloktání je dobrým způsobem, jak tomu učinit přítrž.

Pro ty, kdo nevědí – kloktání spočívá v tom, že ústní dutinu zhruba z poloviny naplníme připravenou směsí, zakloníme hlavu a poté, co se nám uzavře hltan, vypouštíme z plic vzduch. Ve směsi v ústech se ihned tvoří bubliny, které vnitřek krku nádherně promasírují a účinné látky z kloktadla spolehlivě doručí na postižená místa. A pročistí je.

1 Zázvor
Nejlépe mladé a svěží kořeny zázvoru (cca 20 dkg) pokrájíme na větší kousky a dáme do litru studené vody. Na mírném ohni vaříme hodinu až hodinu a půl a snesitelně teplý kloktáme. Pozor, použitou tekutinu nevyplivujeme, ale spolkneme. Léčí i uvnitř těla.

2 Cibulový sirup
Velkou cibuli nebo i dvě nakrájíme na plátky centimetr silné a naskládáme do zavařovací sklenice tak, že každý plátek posypeme třtinovým cukrem. Necháme odležet nejlépe v chladu, a až cibule pustí šťávu, rozředíme ji horkou vodou a kloktáme alespoň 3x denně.

3 Slaná voda
Polévkovou lžíci soli důkladně rozmícháme ve vlažné vodě v třídecilitrovém hrnku. Kloktáme alespoň 3x denně po dobu 30 vteřin. Úleva je okamžitá.

4 Medové pivo
Litr světlého ležáku (tzv. dvanáctku) přivedeme na mírném ohni do krátkého varu. Po zchlazení v pivu rozmícháme čtyři lžíce medu, nejlépe zkaramelizovaného lesního. Kloktáme i pětkrát denně do odeznění potíží.

5 Bylinné směsi
Ke kloktání se nejvíc osvědčily mateřídouška, heřmánek či šalvěj. Dvě polévkové lžíce některé z bylin zalijeme půllitrem vařící vody a necháme odstát 15 – 20 minut. Poté scedíme a směs kloktáme, čím častěji, tím je účinnější.

6 Propolis
Čajovou lžičku propolisové tinktury (k zakoupení v lékárnách) nebo dvě lžičky surového propolisu rozmícháme ve třech decilitrech teplé vody a kloktáme. Rychlý účinek zaručí vata, kterou v tinktuře smočíme, navineme na špejli a vytřeme s ní krk do hloubky, včetně mandlí.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.