Aha! s nadsázkou: Dnes je pátek 13. Jak ho přežít | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Aha! s nadsázkou: Dnes je pátek 13. Jak ho přežít

...
... (Profimedia)

Smolný pátek 13.! Kdo by se ho nebál, když má na svědomí zánik templářského řádu, zkázu lodi Costa Concordia i pád burzy v roce 1989? Jestli se i vy děsíte, co přijde dnes, nabízíme vám pár rad, jak nešťastné datum přetavit v úspěch.

Udělejte velký krok
Marně sháníte volné místo pro svatbu? Podle svatebních agentur po celém světě patří pátky třináctého k nejméně oblíbeným dnům v roce. A to po nich s železnou pravidelností následují soboty čtrnáctého, kdy si svatebčané mohou řádně přispat. Pro nepověrčivé to nemá chybu.

Využijte slevy
Smůlu určitě zažene radost z pěkného nákupu. Řada obchodů, především e-shopů s knihami, elektronikou, kosmetikou nebo oblečením, nabízí na pátek třináctého slevy. Nejčastěji 13 %, ale někdy i více. Slevy bývají obvykle časově omezené jen na tento den.

Odjeďte z Evropy
Pátek třináctého za smolný považují především Evropa a USA. Třeba v Číně a Japonsku má podobnou symboliku číslo 4 nebo 9. Takže když zmizíte třeba na asijský kontinent (a stihnete se vrátit do 4. 5.), smůla vás jednoduše mine.

Vsaďte si
Na pátek třináctého řada sázkových kanceláří nabízí speciální nabídky a mimořádná slosování. A pravidelně je o ně rekordní zájem. Platí přitom jednoduché pravidlo: čím více lidé sází, tím více je v jackpotu, a tím více můžete vyhrát.

13 zajímavostí o třináctce

› Strach ze třináctky má i svůj odborný název. Říká se mu triskaidekafobie.
› V pátek byl ukřižován Ježíš Kristus a u poslední večeře jako třináctý seděl zrádný Jidáš.
› V pátek 13. října 1307 začalo pronásledování a vraždění templářů, celý rytířský řád následně zanikl.
› Celá řada hotelů a nemocnic ve světě nemá třinácté patro a ani žádné pokoje č. 13, letecké společnosti jako France, Ryanair, a řada dalších svých letadlech › Mezi slavné osobnosti, které se pátku třináctého bály, patří Napoleon Bonaparte, Franklin D. Roosevelt, Mark Twain, Winston Churchill nebo Hnery Ford.
›V některých restauracích si můžete objednat quatorzieme, hosta číslo 14, který zaručí, že vás u stolu nebude smolný počet. V londýnském hotelu Savoy dostanete v takovém případě prostřeno i pro sochu černé kočky jménem Kaspar, která smůlu zažene.
› Třináctka je považována za nešťastné číslo nejen v západní kultuře, ale i v severoamerické, středoamerické, tibetské a mongolské.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.