BENEŠOVA VILA: Projděte si dům, kde zemřel 2. československý prezident! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

BENEŠOVA VILA: Projděte si dům, kde zemřel 2. československý prezident!

Letní sídlo manželů Benešových připomíná na jejich přání jihofrancouzskou rezidenci.
Letní sídlo manželů Benešových připomíná na jejich přání jihofrancouzskou rezidenci. (Foto Aha: V. Hradská)

Jako úřadující hlava státu jezdil Edvard Beneš (1884 – 1948) do své vily v Sezimově Ústí odpočívat a přijímal v ní i významné návštěvy. Strávil tady i poslední chvíle života. Vrátit se v čase do doby dávno minulé můžete při návštěvě domu a rozlehlé zahrady nově každý víkend.

Až dosud byla přístupná jen výjimečně několik dní v roce, nově si ji budou moci návštěvníci zdarma projít po předchozí registraci vždy od pátku do neděle až do října. „Sotva jsme spustili rezervační systém, začali se lidé hlásit. Víkend byl beznadějně obsazen. Nedoporučujeme sem jezdit bez rezervace, aby nebyl někdo zklamán,“ říká průvodkyně Nikola Mrázková. Benešovu rezidenci s původním mobiliářem se rozhodl Úřad vlády více otevřít veřejnosti u příležitosti 70. výročí úmrtí prezidenta a 100. výročí vzniku republiky.

Láska až do smrti

Letní sídlo manželů Benešových bylo postaveno v letech 1930 a 1931 podle návrhu architekta Petra Kropáčka. Prezidentský pár si přál, aby jim dům připomínal Francii, kde se seznámili. Manželé byli vášnivými zahradníky a svoji rozlehlou zahradu milovali. Nestále přikupovali pozemky a sami se kromě zahradníka na jejím vzhledu podíleli. Před válkou prezidentský pár odjel do exilu, po návratu si vilu už ale spolu moc neužili. Edvard Beneš zemřel 3. září 1948. Je pohřben v zahradě na místě, které si vybral.

Dar muzeu schramstla vláda
Dům s pozemky odkázala Hana Benešová (1885 – 1974) v roce 1973 táborskému muzeu, aby sloužil jako prezidentův památník. To se jí ale splnilo až nyní. Za socialismu byla budova přebudována na rekreační sídlo vlády, jezdil si tam užívat například Lubomír Štrougal (93). Dům zůstal v majetku Úřadu vlády a v roce 2000 byl vyhlášen kulturní památkou. Uvnitř jsou dva apartmány, které užívají vládní činitelé. Ve vile vedli jednání se zahraničními hosty premiéři Marián Čalfa (71), Miloš Zeman (73) i Václav Klaus (76).



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.