Poslední žijící sokolka, která prezidenta Beneše (†67) znala osobně. Anna Buriánková (101): Stála jsem u jeho rakve! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Poslední žijící sokolka, která prezidenta Beneše (†67) znala osobně. Anna Buriánková (101): Stála jsem u jeho rakve!

Anna Buriánková vzpomíná na rozhovory s Edvardem Benešem.
Anna Buriánková vzpomíná na rozhovory s Edvardem Benešem.  (foto ara)

Zažila Rakousko-Uhersko, dvě světové války i pád komunismu u nás. Anna Buriánková (101) ale nejvíc vzpomíná na setkání s 2. československým prezidentem Edvardem Benešem (†67). Znala ho osobně a při jeho pohřbu stála jako čestná stráž u rakve.

Seniorka je pravděpodobně poslední žijící členkou Sokola, která pohřeb Edvarda Beneše pamatuje. A nejen to. Druhého československého prezidenta znala osobně a dodnes má v živé paměti rozhovory s ním.

Příjemný a milý

S prezidentem se několikrát potkala u řeky Lužnice v Sezimově Ústí na Táborsku. „Beneš byl moc příjemný a milý. Na zahradě u jeho vily jsme několikrát byli a povídal si s námi. Choval se k nám úplně přirozeně,“ vzpomíná Buriánková. Dodnes bydlí v bytě, který je od Benešovy vily vzdálený jen několik stovek metrů.

Čestná stráž

Když Edvard Beneš v září 1948 zemřel a celý národ se s ním loučil, i tehdy mu byla po boku. „Stála jsem u jeho rakve jako čestná stráž. Beneš byl sokol stejně jako my. U jeho rakve jsme proto stáli v sokolském kroji. Pamatuji si, že chvíli tam s námi byla jeho manželka Hana,“ popisovala seniorka, které tehdy bylo 31 let. Lituje pouze, že z posledního rozloučení neexistuje žádná dobová fotografie.

Šla za manželem

Do Sezimova Ústí se Anna Buriánková přestěhovala ve svých jedenadvaceti letech poté, co její manžel začal pracovat v místních Baťových závodech. I když v březnu oslaví 102. narozeniny, je prakticky soběstačná. „Samozřejmě jí musíme s některými věcmi pomoci. Ale jinak babička bydlí sama,“ říká její snacha Irena Buriánková.

Dvakrát odešel

Beneš působil v letech 1918 – 1935 jako ministr zahraničí. Po boku Masaryka byl jedním z vůdců prvního odboje a zakladatelů první Československé republiky. V letech 1935 – 1938 a 1945 – 1948 byl prezident. Dvakrát abdikoval, poprvé v roce 1938 pod tlakem situace po mnichovské dohodě, podruhé v roce 1948, kdy se dostali k moci komunisté.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.