Pohřeb zabitého vojáka Kamila Beneše (†28): Brečeli i tvrdí chlapi! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Pohřeb zabitého vojáka Kamila Beneše (†28): Brečeli i tvrdí chlapi!

Kolegové vojáci.
Kolegové vojáci. (Foto Aha! – Tonda Tran, ČTK)

Stovky lidí se přišly rozloučit s Kamilem Benešem (†28), který padl rukou sebevražedného atentátníka v Afghánistánu. Pohřeb s vojenskými poctami začal v 10 hodin v kostele sv. Jana Nepomuckého v Hluboké nad Vltavou, kde jako malý Kamil Beneš ministroval.

Ještě před smutečním obřadem přeletěly nad jihočeským městem vojenské stíhačky a rozezněly se zvony na Černé věži v nedalekých Českých Budějovicích. Zádušní mši za padlého vojáka sloužil českobudějovický biskup Pavel Posád. „Ježíš Kristus říká v evangeliu, že nikdo nemá větší lásku než ten, kdo položí svůj život za druhé. A láska je silnější než smrt. Láska přemáhá smrt,“ řekl biskup.

Poslední rozloučení se v přeplněném kostele odehrávalo na přání rodiny pouze v kruhu přátel, známých, představitelů armády a vojenských kolegů. Stovky lidí zatím čekaly trpělivě na náměstí. Po mši se zařadily do smutečního průvodu a doprovodily na poslední cestě muže, který společně s Martinem Marcinem (†36) a Petrem Štěpánkem (†25) padl 5. srpna daleko od domova rukou sebevražedného atentátníka.

Průvod byl tak dlouhý, že zabral celé centrum Hluboké. Na hřbitově byl Beneš, který po sobě zanechal ženu a malé dítě, uložen do rodinného hrobu. Pohřeb ukončily čestné salvy. Na závěr zdrceným rodičům vyjádřili účastníci pohřbu upřímnou soustrast. Manželka kondolence odmítla.

„Přišel jsem se rozloučit s kamarádem ve zbrani. Sice jsem ho neznal, ale musel jsem mu vzdát čest. Já jsem sloužil na Balkáně. On se narodil, když já jsem byl na své první misi. Škoda jeho mladého života,“ řekl Aha! se slzami v očích Václav Kukačka z Vimperka. „Verboval mě celou dobu, abych s ním šel do armády. A nakonec skončil takhle. Znám ho celý život. Seděl jsem s ním v lavici. Nemohl jsem tomu uvěřit,“ nestyděl se za slzy spolužák Filip Dolný.

Památku padlých vojáků si připomněli také hudebníci a tanečníci české armády, kteří vystoupili ve skotském Edinburghu na festivalu vojenských hudeb.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.