Dostaňte se do formy: Dietní a zdravé recepty
Snažíte se víc než měsíc zhubnout a dietních jídel bez chuti a zápachu už máte dost? Aha! vám proto přináší chutné, snadné, a hlavně nízkokalorické recepty na jídla, na kterých si opravdu pochutnáte. Neváhejte a vyzkoušejte je!
Plněné avokádo
Budete potřebovat:
• 1 avokádo
• 200 g nakládaných žampionů
• 1 jarní cibulku
• 1 chilli papričku
• koriandr
• pepř
Postup:
V misce smíchejte nakládané žampiony, nasekanou jarní cibulku, nakrájenou chilli papričku, nasekaný koriandr a vše pořádně promíchejte a opepřete. Rozpulte jedno avokádo, vyndejte pecku a obě půlky naplňte zeleninovou směsí.
Tip: Plněné avokádo můžete servírovat s jogurtem k namáčení.
Salát z řapíkatého celeru
Budete potřebovat:
• 6 plátků bezlepkového chleba
• svazek řapíkatého celeru
• 1 balíček rozinek
• hrst vlašských ořechů
• 1 bílý jogurt
• 1 zakysanou smetanu
• sůl
Postup:
Celer omyjte a nakrájejte na malé kousky. Ořechy nesekejte a přidejte k celeru spolu s rozinkami. Vmíchejte jogurt, zakysanou smetanu, osolte. Nazdobte salátem plátky bezlepkového chleba.
Zeleninová miska
Budete potřebovat:
• 1 balení tofu
• 200g brokolice
• 200g květáku
• hrst rozinek
• hrst plátků mandlí
• 1 hrnek quinoy
• 4 lžičky kari
• 5 lžic olivového oleje
Postup:
Do misky nalijte trochu olivového oleje, přidejte 4 lžičky kari a zamíchejte. Přidejte tofu nakrájené na kostičky a promíchejte. Quinou nasypte do menšího hrnce, zalijte 2 hrnky vody a vařte 15 – 18 minut. Na pánvi si rozpalte olivový olej a vložte tofu. Po 3 minutách přidejte nakrájený květák a brokolici a vše opékejte, dokud se tofu nezbarví mírně dozlatova. Zeleninovou směs s tofu v misce smíchejte s uvařenou quinoou, hrstí rozinek a promíchejte. Pro dochucení můžete posypat plátky mandlí.
Hummus z cizrny a červené řepy
Budete potřebovat:
• 400 g vařené bio cizrny
• 200 g červené řepy
• 1 citrón
• 3 stroužky česneku
• 50 g sezamové pasty tahini
• 1 lžíci olivového oleje
• 1 lžíci římského kmínu
• špetku soli a pepře
Postup:
Předehřejte troubu na 200 °C a mezitím omyjte červenou řepu. Potřete ji olivovým olejem, osolte, zabalte do alobalu a dejte péct na hodinu, dokud není měkká. Vařenou cizrnu opláchněte a dejte do mixéru. Přidejte na menší kousky nakrájenou červenou řepu společně s římským kmínem, citronovou šťávou a kůrou z jednoho citronu, česnekem, olivovým olejem a sezamovou pastou tahini. Velmi jemně opepřete a osolte a vše pečlivě mixujte, dokud nedostanete hladkou směs.