Unesli ji po porodu! Po 40 letech uvidí mámu s tátou | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Unesli ji po porodu! Po 40 letech uvidí mámu s tátou

Argentinku Adrianu Garnier (40) unesli ihned po porodu
Argentinku Adrianu Garnier (40) unesli ihned po porodu (Foto Reuters, Profimedia.cz)

Argentinku Adrianu Garnier (40) unesli ihned po porodu, svou skutečnou mámu nikdy neviděla. To se ale teď po 40 letech změnilo. Díky testům DNA se žena poprvé setká se svými biologickými rodiči.

Psal se 14. prosinec 1976, když tehdy těhotnou aktivistku Violetu Ortolani za diktatury vojenské junty unesli ve městě La Plata ozbrojenci. Žena v zajetí porodila dceru Adrianu, tu jí ale únosci 8. února 1977 sesbrali a už ji nikdy nespatřila.

Dívka se časem dostala do náhradní rodiny, že je adoptovaná zjistila až ve chvíli, kdy její náhradní matka i otec zemřeli. „Dozvěděla jsem se to díky organizaci Babičky Květnového náměstí, na kterou jsem se obrátila. Moje datum narození nesedělo a já začala mít o svém původu první pochybnosti,“ líčí Adrina. Organizace, která se zaměřuje na unesené a ilegálně adoptované děti a jejich následný návrat k biologickým rodinám, se začala o případ právničky Adriany zajímat. Po sérií DNA testů, jež trvaly čtyři měsíce, měla Adriana nakonec štěstí. V pondělí zjistila, že její matka i otec byli identifikováni a ona je bude smět poprvé v životě obejmout! Zatím se viděla s tetičkou a s mámou z tiskovky mluvila telefonem. „Je to úžasná osobnost, krásná zvenku i uvnitř,“ prohlásila o své matce na tiskové konferenci Adriana, která se tak stala jedním ze 126 dětí, kterým organizace pomohla najít skutečné rodiče.

Režim ukradl 500 dětí
K odebírání dětí matkám docházelo v Argentině za diktatury v letech 1976 až 1983. Režim tehdy kradl děti těhoteným ženám, které držel ve dvou věznicích – v Námořní technické škole a na vojenské základně Campo de Mayo. Odhaduje se, že hned po porodu takhle zmizelo na 500 novorozenců. Zpátky k rodinám jim pomáhá právě organizace Avuelas de Plaza de Mayo (Babičky květnového náměstí), která byla založená v roce 1977.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.