Perníčky podle receptu starého 200 let! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Perníčky podle receptu starého 200 let!

Manželé Hlavsovi spustili výrobu perníčků v roce 2014.
Manželé Hlavsovi spustili výrobu perníčků v roce 2014. (Foto Aha! – Kateřina Moravcová)

Vejce, máslo nebo mandle. To je jen malý výčet surovin, které nesmí chybět ve voňavých Loketských perníčcích. Do jejich pečení se před pár lety pustila rodina Hlavsova.

Perníčky se v Lokti na Sokolovsku vyráběly již od roku 1828. Byly světoznámé a za první republiky se vyvážely nejen do Evropy, ale dokonce až do Spojených států. Tradice zanikla s odsunem Němců po 2. světové válce.

K odkazu předků se v roce 2014 vrátila Jitka Hlavsová se svým manželem Jaroslavem. Nápad s obnovou této tradice se jim v hlavě zrodil na cestě z kostela. „Původní perníčky tzv. pumpernickel se hodily spíš ke strouhání nebo zahušťování omáček. Proto jsem recept trochu obměnila. Navíc díky kamarádce, která má bezlepkovou dietu, jsem začala perníčky péct z bezlepkové mouky,“ vysvětluje Jitka.

Veškerá výroba probíhá ručně s kvalitními surovinami. Denně jich ve skromně zařízené kuchyni napečou asi 240 kusů. Perníčky získaly prestižní ocenění Regionální potravina roku 2016.

Víte, že...

...perníky byly v minulosti klášterním darem chudému lidu a také obřadní pečivo? Patřily k několika málo zdrojům sladké chuti, než na naše území dorazil cukr.

Recept na jedinečné perníčky

Manželé Hlavsovi si nechali na Loketské perníčky vystavit ochrannou známku. Přesný recept neprozradí. Vyzkoušet ale můžete jejich obdobu, která se často prodává na adventních trzích s označením »norimberské«.

Suroviny na 24 kousků:

250 g hladké mouky, 80 g mandlové moučky, 200 ml tekutého medu, 100 g vlašských ořechů, 85 g másla, 50 g kandované pomerančové a citronové kůry, 1 lžička prášku do pečiva, ½ lžičky sody, 24 koleček oplatkového papíru o∅průměru 7 cm (můžete vynechat). A koření: 2 lžičky mleté skořice, ½ lžičky mletého zázvoru, ½ lžičky nastrouhaného muškátového oříšku, 1 badyán, 15 hřebíčků, 5 kuliček nového koření, 3 kuličky černého pepře, ½ lžičky kardamomu.

Postup:

Mouku prosejeme s mandlovou moučkou, práškem do pečiva, sodou a přimícháme k nim nasekané vlašské ořechy, kandovanou kůru a všechno najemno mleté koření. V kastrolku za stálého míchání rozehřejeme máslo a med. Poté necháme jen lehce vychladnout a přilijeme k suchým surovinám. Umícháme těsto, které musí být lepivé, necháme odpočinout. Poté na oplatkový papír těsto nanášíme. Pečeme v troubě na 180 stupňů asi 15 minut. Po vychladnutí lze perníčky polít cukrovou či čokoládovou polevou.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.