Vychytávky našich babiček aneb 10 rad pro lepší vánoční cukroví!

Je tu advent, a to je období, kdy v domácnostech zavoní čerstvě upečené cukroví. Aha! odhalilo vychytávky našich babiček.
1. Místo ořechů vločky
Místo ořechů můžete použít opražené ovesné vločky. Těsto bude mít ořechovou příchuť, a navíc bude méně tučné.
2. Vůně citronové kůry
Neopakovatelnou vůni dodá těstům nastrouhaná citrusová kůra. Do kakaových těst se hodí pomerančová nebo mandarinková, pro bílá těsta sáhněte po citronu nebo limetce. Kůru před strouháním nezapomeňte důkladně omýt!
3. Suroviny v pokojové teplotě
Než začnete péct, dejte pozor, aby všechny suroviny měly zhruba stejnou teplotu. Nezapomeňte proto včas vyndat máslo a vejce z lednice.
4. Mouka potřebuje vzduch
Těsto bude lepší, když mouku předem prosejete přes jemné síto. Provzdušní se a těsto bude chutnější.
5. Máslová těsta nechte v chladu
Těsta, ve kterých je máslo, potřebují odležet v chladu, jinak se můžou srazit. S vychlazeným těstem se i lépe pracuje.
6. Pečicí papír pomůže
Snadnou práci s umýváním plechů budete mít, když budete používat pečicí papír. Aby se vám na plechu neposouval, stačí ho pokapat vodou a přitisknout.
7. Trik proti lámání
Láme se vám vykrajované cukroví při vyndávání z plechů? Pečte ho na pečicím papíře a z plechu sundejte vždy celý papír, z něj se cukroví po zchladnutí snadno sundává.
8. Perníčky se jen rozplynou
Perníčky budou vláčnější, když do těsta při zadělávání přidáte pár lžic černého čaje.
9. Pražte na suché pánvi
Těsto bude voňavější, pokud ořechy před mletím opražíte na suché pánvi.
10. Trvanlivá vánočka
Vánočka zůstane déle vláčná, když do těsta přidáte nastrouhaný vařený brambor.