Správná svatomartinská pečínka? Nejdůležitější »husí« rady! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Správná svatomartinská pečínka? Nejdůležitější »husí« rady!

Husu zužitkujete celou.
Husu zužitkujete celou. (Foto ČTK – Luboš Pavlíček, Václav Pancer, Foto scocm)

Neumíte si představit svátek svatého Martina bez macaté a do křupava upečené husičky? Pokud máte strach, že její výběr a pečení nezvládnete, nezoufejte. Aha! vám poradí, jak vybrat tu nejlepší. 

Nejlepší je čerstvá

Pokud máte možnost, před mraženou husou dejte přednost chlazené nebo čerstvé od chovatele. „Husa, stejně jako všechny potraviny, je nejlepší čerstvá,“ potvrzuje šéfkuchař Konopka. „Vybírejte ty z volného chovu, které mají neomezený přístup k vodě, dostatečný prostor pro pohyb a krmeny jsou z produkce hospodářství,“ radí Tomáš Němec ze společnosti Nákupzfarmy.cz. Dejte si pozor na to, aby husa neměla podlitiny. Pozorně se podívejte, jestli má v pořádku kůži a není potrhaná.

Jak poznat kvalitu

To, že je husa opravdu kvalitní a byla dobře chovaná a živená, poznáte nejlépe podle masitých prsou. Na bledé tlusté kůži by neměly být žádné skvrny ani trhliny a zbytky peří. A pamatujte, že mladé husy mají sice obzvláště jemné maso, ale bohužel jen minimum toho prsního.

Husokachna, lahodný kompromis

Nechutná vám husa, protože je příliš mastná? Zkuste husokachnu nebo-li barbarie. Je méně tučná, ale chutí velmi podobná huse. Po upečení má křupavou kůžičku, ovšem bez silné vrstvy sádla pod ní. Maso je tmavší a pevnější než u kachny.

Sv. Martin jede, husám zvoní hrana: Kilo se prodává za 90 i 180 korun!

Gurmáni již netrpělivě vyhlížejí sv. Martina a v husích farmách vrcholí porážky vykrmených »kejhalek«.

Na svatomartinské hody především v restauracích jich v jediném šlechtitelském chovu hus v Česku v Byňově u Nových Hradů dodají kolem dvou tisícovek. Kilogram živého masa tam stojí 90 korun.

Farma v Rohozné na Jihlavsku letos dodá kolem 900 hus. Kilogram husy se na farmě prodává přibližně za 180 korun, avšak husy o váze kolem pěti kilogramů dostanou zákazníci oškubané, vykuchané, chlazené a vakuově zabalené včetně drůbků. Podle majitele farmy Josefa Třísky se jich 80 % prodá přímo a jen zbytek farma zaváží do vybraných prodejen a restaurací.

Má-li husa přistát na vašem talíři, připravte si pěkných pár stovek. Vždyť třeba o uplynulém víkendu si lidé na farmářských trzích v pražském Karlíně pochutnávali na porci husičky se zelím a knedlíkem bratru za 250 kaček.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.