Na zdraví! Už zítra se otevře Svatomartinské víno!

Zítra přesně v 11 hodin 11 minut zacinkají skleničky s prvními přípitky letošního mladého vína. Ačkoli se kvůli květnovým mrazům urodilo méně hroznů než loni, dosáhly výjimečné jakosti! Na trh tak letos půjde rekordních 2,2 milionu láhví Svatomartinských vín, což je zhruba o 200 000 více než loni! „Obliba Svatomartinského pomalu rok od roku roste a vytlačuje jeho zahraniční obdobu, tedy francouzské Beaujolais,“ konstatuje sommelier společnosti Ahold Petr Hubený.
Co je Svatomartinské víno?
- Jde o první vína nového ročníku.
- Jedná se o vína svěží a ovocitá, která sice zrála jen pár týdnů, ale už stačila získat osobitý charakter.
- Aby mohlo nést víno značku Svatomartinské, musí být vyrobeno z českých či moravských hroznů odrůd Müller Thurgau, Veltlínské červené rané, Muškát moravský (bílá vína) nebo Modrý Portugal a Svatovavřinecké (růžová a červená vína) a musí projít kontrolou nezávislé komise.
- Letošní Svatomartinské víno bude díky příznivému průběhu léta bohaté na cukry.
- Nejlevnější láhev koupíte od 65 Kč.
Nenapalte se!
- Pravá Svatomartinská vína jsou ke koupi vždy ve skleněných láhvích a musejí být označena známkou se sv. Martinem na koni! Pakliže je někteří prodejci nabízí v sudech, demižonech nebo PET lahvích, nejde o Svatomartinské!
Nearchivujte!
- Ačkoli u vín platí čím starší, tím lepší, se Svatomartinským to tak není. Je totiž jedinečné nejen chutí a svěžestí, ale i časem, po který se dá pít. Proto byste jej měli spotřebovat nejpozději do Velikonoc! Pak ztrácejí svěžest.
Tak budou chutnat!
Marek Babisz, sommelier Národního vinařského centra
Bílá vína
- Müller Thurgau: svěží s jemně grapefruitovo-broskvovým aroma.
- Muškát moravský vín: tropické ovoce, pomeranče a mandarinky s jemným muškátovým podtónem.
- Veltlínské červené rané: zahradní ovoce, zralý banán a lesní med.
Růžová vína
- Svatovavřinecké a Modrý Portugal rosé: ostružiny, jahodová marmeláda, maliny a lesní ovoce.
Červená vína
- Modrý Portugal: přezrálé hrušky, černé třešně a květiny.
- Svatovavřinecké: čerstvě uvařená povidla, sušené ovoce či zralá višeň.
Víte, že…
…tradice otevírání mladých vín sahá až na dvůr císaře Josefa II.? Jedenáctý listopadový den totiž vinařům, kteří hospodařili u sedláků, končila služba, a tak její pokračování projednávali u skleničky prvního vína z podzimní sklizně.