Lezou vám knedlíky krkem? Vychytané přílohy k husičce! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Lezou vám knedlíky krkem? Vychytané přílohy k husičce!

Vychytané přílohy pro vaši husičku!
Vychytané přílohy pro vaši husičku! (Foto Aha! – Dan Černovský, svetbedynek.cz)

Plánujete si na svatého Martina upéct lahodnou husičku? Tak přemýšlejte, jakou přílohou dotáhnete chuť křupavé pečínky k dokonalosti. A rozhodně to nemusí být jen tradiční knedlíky.

Pečená dýně s růžičkovou kapustou

Potřebujete (na 4 porce): 300 g dýně Hokkaido, 200 g růžičkové kapusty, sůl, pepř, stroužek česneku, 75 g cibuli, 1 pol. lžíci oleje, snítku tymiánu.

Postup: Na oleji orestujte na kostky nakrájenou dýni, přidejte česnek, cibuli, pepř, tymián a orestujte do zlatova. Nakonec přidejte nakrájenou růžičkovou kapustu.
Rada šéfkuchaře Tomáše Konopky: Směs není vhodná na dlouhodobé ohřívání – kapusta hořkne a černá. Dýni i kapustu připravte zvlášť a promíchejte bezprostředně před podáním.

Bramborovo-mrkvové rosti

Potřebujete (na 4 porce): 600 g oloupaných brambor, 150 g očištěné mrkve, 100 g hrubé mouky, 25 g škrobu, 1 vejce, sůl, pepř, 150 g sádla na pečení, 50 g strouhanky na vysypání pekáče.

Postup: Brambory a mrkev nastrouhejte na hrubo. Promíchejte s moukou a škrobem. Přidejte vejce a okořeňte. Pekáč vymažte sádlem a vysypte strouhankou. Směs dejte do pekáče a zarovnejte. Zalijte zbytkem sádla a pečte při 150 °C asi 40 minut. V pekáči rozkrájejte a podávejte.

Škubánky

Potřebujete (na 4 porce): 750 g oloupaných brambor, 250 g hrubé mouky, sůl, 100 g sádla, 1 cibuli.

Postup: Brambory uvařte ve vyšší nádobě téměř doměkka (brambory by neměly přesahovat ¾ výšky hrnce). Vodu částečně z brambor slijte, měla by zůstat asi tak do poloviny brambor. Do středu a do okrajů udělejte vařečkou důlky, do kterých nasypte hrubou mouku.

Přikryjte pokličkou, přiveďte do varu a odstavte. Nechte 20 minut propařit a pak vařečkou dobře promíchejte. Necháme asi tak 10 minut odpočinout. Na části sádla orestujte cibulku do zlatova. Lžící namočenou v sádle tvarujte noky přímo na talíř. Škubánky polijte osmaženou cibulkou se sádlem

Pečená dýňová nádivka

Potřebujete (na 4 porce): 200 g veky, 100 g mléka, 1 vejce, sůl, špetku muškátového oříšku, 2 snítky petržele, 5 g prášku do pečiva, 130 g hrubé mouky, 200 g dýně, sádlo, strouhanku na vysypání pekáče

Postup: Starší veku nakrájejte na kostky, promíchejte s moukou, solí, muškátovým oříškem a jemně sekanou petrželkou. Přidejte hrubě strouhanou dýni. Mléko promíchejte s vejci, nalijte na veku, opatrně promíchejte a nechte krátce odležet.
Pekáč vymažte sádlem, vysypte strouhankou, naneste směs a zarovnejte. Pečte asi 30 minut v předem rozehřáté troubě při 150 °C.

Lokše

Potřebujete (na 4 porce): 400 g brambor (uvařené ve slupce), 130g hladké mouky, sůl, mouku na podsypání, sádlo na omaštění.

Postup: Brambory nastrouhejte najemno, přisypte k nim mouku a trochu soli. Vypracujte ručně těsto (podle potřeby přidejte víc mouky, aby se těsto nelepilo, ale zase nesmí být tuhé). Těsto rozdělte na 6 dílů a na pomoučené ploše z nich opatrně vyválejte placky o průměru 25 centimetrů a na suché pánvi nebo plotýnce opečte z obou stran, dokud se placky nezačnou nadouvat a neobjeví se na nich zlaté plochy.
Hotové placky ještě horké pomažte rozpuštěným sádlem a poskládejte na sebe.

Perníkový knedlík

Potřebujete (na 4 porce): 3 vejce, 100 g perníku na strouhání, 250 ml mléka, 200 g hrubé mouky, 3 rohlíky nakrájené na kostičky, sůl, sádlo na vymazání hrnků.

Postup: Vejce rozklepněte a oddělte žloutky od bílků. Perník nastrouhejte a z bílků ušlehejte sníh. Žloutky, perník, mléko, mouku, rohlíky a sůl promíchejte. Nakonec opatrně vmíchejte sníh. Těsto na perníkové knedlíky rozdělte do sádlem vymazaných hrníčků a vařte v hrnci pod pokličkou, zalité do poloviny vroucí vodou (voda nesmí být moc vysoko, aby při bublání nenatékala do hrnků). Jestli jsou knedlíky hotové, vyzkoušíte špejlí – když se na ni nelepí těsto, je hotovo. Bude to trvat tak 20 minut.

Bosáky

Potřebujete (na 4 porce): 1 kg brambor, 100 g hrubé mouky, sůl, 1½ dl mléka, sádlo na omaštění.

Postup: Třetinu brambor uvařte ve slupce do měkka. Ještě teplé nastrouhejte najemno. Zbytek syrových brambor také nastrouhejte najemno a vymačkejte z nich škrobovou vodu. Vymačkané brambory spařte vařícím mlékem, přidejte vařené brambory, mouku, sůl a promíchejte. Tvořte malé knedlíčky a vařte je v osolené vodě asi 15 minut. Hotové knedlíčky omastěte sádlem.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.