Těšíte se na svatomartinskou husu? Pořádně si připlatíte! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Těšíte se na svatomartinskou husu? Pořádně si připlatíte!

Ilustrační foto
Ilustrační foto (Foto Aha! – Dan Černovský, svetbedynek.cz)

Vypečená husička, knedlík a zelí... Svatomartinská pochoutka bude ve většině domácností a restaurací letos z dovozu, u nás se v tomto roce vylíhlo sice přes 175 000 housat, je to ale zhruba o 9000 méně než loni, uvedli zástupci Českomoravské drůbežářské unie.

„Dneska už podle mě českou husu nekoupíte,“ řekl Zbyněk Opatrný, který na farmě v Tovačově na Přerovsku vykrmí ročně kolem tisícovky hus. Jeho farma je už 14 dní vyprodaná, ideální čas na rezervaci české husy na svatého Martina je podle něj už na začátku září. 


Každý Čech sní průměrně 200 g husího masa ročně. Kilogram stojí podle předsedkyně unie Gabriely Dlouhé kolem 200 Kč/kg, pokud se nakupuje přímo od chovatele. Na farmářském trhu může stát i dvojnásobek. Dovozové zmražené husy, které jsou podle unie méně kvalitní, pak pod 200 Kč/kg.


Víte, že...


...české chlazené husy se podle unie porážejí ve čtyřech až pěti měsících věku? Dovozové mražené, zejména od největšího evropského producenta Maďarska, pak většinou kolem osmi až devíti týdnů. 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.