Těšíte se na svatomartinskou husu? Pořádně si připlatíte!

Vypečená husička, knedlík a zelí... Svatomartinská pochoutka bude ve většině domácností a restaurací letos z dovozu, u nás se v tomto roce vylíhlo sice přes 175 000 housat, je to ale zhruba o 9000 méně než loni, uvedli zástupci Českomoravské drůbežářské unie.
„Dneska už podle mě českou husu nekoupíte,“ řekl Zbyněk Opatrný, který na farmě v Tovačově na Přerovsku vykrmí ročně kolem tisícovky hus. Jeho farma je už 14 dní vyprodaná, ideální čas na rezervaci české husy na svatého Martina je podle něj už na začátku září.
Každý Čech sní průměrně 200 g husího masa ročně. Kilogram stojí podle předsedkyně unie Gabriely Dlouhé kolem 200 Kč/kg, pokud se nakupuje přímo od chovatele. Na farmářském trhu může stát i dvojnásobek. Dovozové zmražené husy, které jsou podle unie méně kvalitní, pak pod 200 Kč/kg.
Víte, že...
...české chlazené husy se podle unie porážejí ve čtyřech až pěti měsících věku? Dovozové mražené, zejména od největšího evropského producenta Maďarska, pak většinou kolem osmi až devíti týdnů.