Hasič Ondřej zemřel: Po smrti zachránil 5 lidí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Hasič Ondřej zemřel: Po smrti zachránil 5 lidí!

Na Ondřejově pohřbu promluvil kaplan Nemocnice Na Bulovce Matěj Hádek.
Na Ondřejově pohřbu promluvil kaplan Nemocnice Na Bulovce Matěj Hádek. (Foto Nemocnice Na Bulovce)

Celý život se snažil jako dobrovolný hasič pomáhat ostatním. Pak nečekaně zemřel. Díky nesobeckému rozhodnutí svých blízkých zachránily orgány Ondřeje (†42) pět dalších lidí.

Ondřej byl v dobré kondici, aktivní člen dobrovolných hasičů. Zabil ho zánět hrtanové záklopky. Kvůli běžné krční infekci mu oteklo hrdlo, nemohl dýchat a dusil se. „Po celou kritickou dobu rodina poskytovala zevní srdeční masáž.

Po příjezdu sanitky se sice podařilo obnovit srdeční činnost, ale dušení bylo příliš dlouhé,“ popsal smutné chvíle Ondřejův otec. Lékaři pražské Nemocnice na Bulovce bojovali o život hasiče marně, 14. června museli konstatovat mozkovou smrt.

Pomohl kaplan
Lékaři otřesené rodiče a jeho sestru požádali, aby zvážili možnost dárcovství Ondřejových orgánů. Rodiče souhlasili, sestra měla nejprve pochybnosti.

„Díky pomoci nemocničního kaplana Matěje Hájka však svůj postoj změnila a tak, se souhlasem celé rodiny, bylo obdarováno pět příjemců. Byli jsme si jisti, že by to bylo i Ondřejovo přání,“ vysvětlil Ondřejův otec.

I malá holčička...
Kaplan Hádek pak na přání rodiny doprovodil Ondřeje i na jeho poslední cestě. Z obrovské tragédie vzešlo i něco dobrého. Ondřejovy ledviny, plíce, srdce i štěpy z jater posloužily při šesti transplantacích. Jedním z příjemců byla i čtyřletá holčička.

„Můžeme potvrdit, že u pěti příjemců se transplantace povedla a podle informací institutu, který je provedl, jsou už někteří pacienti i doma,“ uvedl mluvčí Nemocnice Na Bulovce Martin Šalek.

Mozková smrt
Při dušení dochází k otoku mozku. Pokud otok postoupí natolik, že tlak v lebce je silnější, než tlak, kterým srdce pumpuje krev, začne mozek bez zásobení krví odumírat. Když lékaři konstatují tzv. mozkovou smrt, je člověk mrtvý.

Musí být odpojen
Jeho mozek nevykazuje vůbec žádnou aktivitu, jeho orgány udržují aktivní pouze přístroje. Podle zákona musí být odpojen. Rozhodnutí rodiny tedy nespočívá v tom, zda dovolí odpojení přístrojů, ale pouze v tom, zda přistoupí na odběr orgánů. Jiná je situace člověka v kómatu, ten odpojen být nesmí za žádných okolností.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.