Novela zákona: POHŘBY, RAKVE! Co všechno se teď změní? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Novela zákona: POHŘBY, RAKVE! Co všechno se teď změní?

Co všechno se teď změní?
Co všechno se teď změní? (Foto: Body The Exhibition, jara@poslouchej.net)

Hnus pro jednoho, dechberoucí vzdělávací zážitek pro druhého. Tak lidé vnímají výstavu s pravými lidskými těly a orgány. Jenže novela zákona o pohřebnictví, kterou tlačí ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (39, za ANO), může brzy takovým expozicím učinit přítrž.

Do Prahy se po pěti letech, kdy tu vzbudila obrovský zájem, vrací z Los Angeles výstava mrtvých těl Bodies. Bude mnohem rozsáhlejší než tehdy, představí se na ní 20 celotělových a 300 dalších exponátů z mrtvol. Je ale možné, že to bude naposledy. Šlechtové novela, která by mohla začít letos platit, totiž znemožní dávat na odiv mrtvá lidská těla či orgány zemřelých, aniž by k tomu za života dali lidé souhlas.

Mají souhlas?
„Konání výstavy nyní nic nebrání. Výstava bude otevřena 22. 2. a potrvá do 30. 6. 2017,“ reagoval za pořadatele Martin Zvoníček. Za pravdu mu dává i Šlechtová. „Zajisté, ale až novela nabude platnosti, výstavy skončí, protože bude chybět souhlas s vystavováním těl lidí z doby, kdy žili,“ řekla Aha!.
Zvoníček se ale hájí. „Všechny exponáty pocházejí od dárců, kteří souhlasili s využitím dle domluvených podmínek. Výstava Body The Exhibition pochází z produkce z USA a oni mají všechny právní dokumenty řádně prověřeny,“ uvedl. Číňané s kulkou
Jenže podle informací ministerstva pro místní rozvoj to tak nemusí být. „Existuje obava, aby vystavovanými mrtvými těly nebyli čínští vězni. Ti by samozřejmě žádný souhlas nedali,“ uvedl mluvčí resortu Vilém Frček. Sám vynálezce této metody preparace těl Gunther von Hagens čelil několika obviněním, že těla nepocházejí jen od dobrovolných dárců.

Části těl byly podle kritiků od popravených čínských vězňů, některá měla údajně i stopy po zásahu kulkou. Podle dalších zdrojů řadu těl údajně zemřelých bez příbuzných »darovala« čínská vláda. Ti tedy zjevně souhlas neposkytli. Faktem ale je, že se stejně pravost jakéhokoliv takového dokumentu bude dost těžko ověřovat.

CO JE BODIES
Jde o výstavu pravých lidských těl a orgánů. Exponáty vznikly pomocí procesu takzvané plastinace. Metodu vymyslel a patentoval v roce 1977 německý anatom Gunther von Hagens. Spočívá v nahrazení tělních tekutin silikonem, který stabilizuje tkáně zevnitř a zabraňuje tak jejich rozkladu. Připravit tělo pro vystavování trvá zhruba jeden rok.

Přijďte se podívat
Kde? Pražské výstaviště v Holešovicích, Křižíkův pavilon B, Praha 7.
Kdy? 22. 2. 2017 – 30. 6. 2017, denně od 9.00 do 20.00 (poslední vstup od 18.00)
Za kolik? Dospělý: 300 Kč (po – pá)/350 Kč (so – ne); student/senior nad 65let: 250 Kč (po – pá)/300 Kč (so – ne); dítě (6 – 15 let): 200 Kč (po – pá)/250 Kč (so – ne); rodinné vstupné (2 dospělí a až 3 děti): 800 Kč (po – pá)/900 Kč (so – ne); ZTP/P včetně doprovodu: 190 Kč (po – pá)/220 Kč (so – ne) Co se má také změnit kolem pohřbů
*Na faktuře za pohřeb bude muset být přesně popsáno, za co klient platí.

*Na žádost bude možné vidět samotný žeh v krematoriu.

*Pro úpravu zemřelých před obřadem budou muset mít pohřebáci zvláštní místnost. Tím se zamezí, aby se mrtvá těla nedůstojně shromažďovala na chodbě.

*Nejlevnější papírové rakve budou muset být nejméně pětivrstvé.

*Stát bude pohřešky kontrolovat a sankcionovat. Za přestupky bude fyzické osobě udělena sankce až 100 tisíc korun, právnické osobě bude hrozit až půlmilionová pokuta, případně i ztráta koncese.

*Mrtvě narozené děti budou moci rodiče pohřbít, už nebudou brána jako biologický odpad.

*Pohřebáci budou muset skládat zkoušku a mít praxi v oboru.


Zvířátka jsou napřed
Zatímco Karla Šlechtová usiluje, aby žeh zemřelého člověka mohli vidět pozůstalí, u zvířátek jsou pohřebáci dál. V Olomouci totiž otevřeli zvířecí krematorium, kde je možné sledovat vše online, a to včetně žehu.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.