Papírovým rakvím zvoní hrana! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Papírovým rakvím zvoní hrana!

Neetickému zacházení s nebožtíky by měl být brzy konec.
Neetickému zacházení s nebožtíky by měl být brzy konec. (Foto Martin Přibyl)

Konec levným papírovým rakvím i neetickému zacházení s nebožtíky! S novelou zákona, která mimo jiné zpřísňuje sankce, by měla Sněmovna vyslovit souhlas. Doporučil jí to včera po ústavně-právním výboru i výbor pro veřejnou správu.

Vládní novela zákona, kterou začnou poslanci projednávat zřejmě 21. února, má pomoci důstojnějšímu nakládání s nebožtíky. Proto také posiluje kontroly v oboru a zvyšuje pokuty až na 100 tisíc korun u fyzických a na půl milionu u právnických osob. V krajním případě bude hrozit i odebírání koncese. Prodraží se také sociální pohřby, kterých obce pro lidi bez dědiců ročně vypravují asi 6,5 tisíce. Budou totiž zakázány nejlevnější papírové rakve, nově budou muset být nejméně pětivrstvé. Změna se týká i možnosti pohřbívat mrvě narozené děti do 500 gramů, které se nyní považují za odpad, a zákazu ukazovat tělo zemřelého například na výstavách, pokud k tomu nedal za svého života souhlas.

Jediný pozměňovací návrh, který včera výbor podpořil, se týkal požadavku, aby pohřební služby měly zvláštní místnost pro případnou úpravu zesnulých, do níž by měli přístup pozůstalí. Na její zřízení by dostali podle podpořené úpravy dva roky času.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.