Sněmovna o průkazech s čipem a omezení cizinců: Občanky budou zdarma! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Sněmovna o průkazech s čipem a omezení cizinců: Občanky budou zdarma!

Občanka s e-čipem bude zdarma.
Občanka s e-čipem bude zdarma.  (Foto: ara)

Zdarma a plošně se budou zřejmě fasovat občanské průkazy s elektronickým kontaktním čipem. Ušetříme tak současný poplatek 500 korun. V novele o občanských průkazech to včera schválila Sněmovna.

Lidé budou moci žádat o vydání průkazu a cestovního pasu ve zkrácené lhůtě. Doklad by za 1000 Kč (děti polovic) měli získat do jednoho pracovního dne, nebo do pěti dnů od podání žádosti (500 Kč). Pas by vyšel zrychleně na 6000 Kč (děti 2000 Kč), do 5 dnů 3000 Kč, děti tisícovku. Předlohu nyní dostanou k posouzení senátoři.

Předseda poslanců občanských demokratů Zbyněk Stanjura upozorňoval na to, že bez dalších úprav bude nutné normu novelizovat, jinak „budou průkazy s e-čipem nanic“. Nové doklady by měly lidem umožnit přihlášení do různých systémů státní správy a vyřizování některých záležitostí bez návštěvy úřadu.

Lháři ven ze země!
Poslanci také schválili zpřísnění podmínek pobytu cizinců v Česku. Novela má umožnit zastavení řízení o povolení pobytu, pokud by se cizinec bez vážného důvodu k jednání nedostavil, lhal by, předkládal padělané doklady. Na schválení má mít vliv také cizincovo odsouzení pro úmyslný trestný čin.

Občanka s e-čipem bude zdarma.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.