Unikátní objev vědců: Nový orgán v lidském těle! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Unikátní objev vědců: Nový orgán v lidském těle!

Fotografie
Fotografie (internal)

Poprvé se o něm ve svých studiích o stavbě lidského organismu zmínil už v roce 1508 Leonardo da Vinci, před 132 lety bylo anatomicky popsáno, až teď ale vědci zjistili, že tzv. okruží (mesenterium = blána v pobřišnici) je vlastně jeden celistvý a komplexní orgán!

Převratný objev mají »na svědomí« irští vědci z univerzity v Limericku. Tým vedený profesorem J. Calvinem Coffeym zjistil, že okruží, které, lidově řečeno, drží střeva a orgány zažívacího systému pohromadě, není rozdělené na jednotlivé části náležící k orgánům, které v břiše uchycuje.

„Anatomický popis okruží pochází už z roku 1885 a teď už víme, že byl nesprávný. Mesenterium je zkrátka samostatný orgán, který dosud za orgán nebyl považován,“ vysvětluje Coffey, který začal okruží pomocí nejmodernějších mikroskopů zkoumat už v roce 2012 a po čtyřech letech bádání a kupení důkazů jej mohl klasifikovat jako plnohodnotný orgán.
Objev už byl dokonce vepsán do nejznámější lékařské učebnice světa, Grayovy anatomie a učit se o něm budou medici po celém světě. Pro medicínu může být zásadní, protože v budoucnu by mohl pomoci při léčbě nádorů trávicí soustavy. Nejdřív je ale potřeba jej detailně prozkoumat.

„Musíme pochopit, jakou roli, a hlavně jak významnou, hraje ve fungování zažívacího traktu. Pak se uvidí, zda nám tyto informace mohou pomoci při léčbě rakoviny, Crohnovy choroby a dalších nemocí trávicí soustavy,“ tvrdí profesor Coffey.

Dá vzniknout anatomickému oboru
„Definovali jsme anatomii a strukturu okruží, další krok bude pochopení jeho přesné funkce. Až porozumíme i tomu, budeme moci vysledovat odchylky od normální funkce, tedy identifikovat nemoc. Dejte to všechno dohromady a máte základ pro nový anatomický obor, zabývající se okružím.“
Profesor J. Calvin Coffey, strůjce objevu


Co to vlastně je?
OKRUŽÍ je zvrásněná blána v pobřišnici (ta vystýlá dutinu břišní), která v břiše uchycuje jednotlivé orgány. V podstatě drží celý zažívací systém pohromadě.

Orgán č. 79
Lidských orgánů je teď nově 79. Těmi hlavními jsou srdce, mozek, játra, plíce a ledviny.

Pozor, okruží je i límec
Okruží neboli krejzlík byla rovněž součást renesančního oděvu, kterou známe z obrazů nebo historických filmů. Jedná se o hustě nařasený bílý límec, který se nosil většinou ke slavnostním příležitostem.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.