Výzkum českých vědců: Jak kouř ničí zdraví? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Výzkum českých vědců: Jak kouř ničí zdraví?

Na Karvinsku a Ostravsku bývá takový smog, že se lidé musí chránit šátky.
Na Karvinsku a Ostravsku bývá takový smog, že se lidé musí chránit šátky. (Foto: ara)

Smog v ovzduší poškozuje geny dětí i dospělých! Vědci zkoumali krev a moč dětí a jejich matek z Českých Budějovic a z Karviné, ukázalo se, že ovzduší má výrazný vliv na jejich DNA.

Odběr krve a moči prováděli dvakrát ročně, a to v létě i v zimě. V zimních měsících kvůli tomu, že v topné sezoně je v ovzduší více škodlivin. Výsledky, které zveřejnilo aktualne.cz, ukázaly, že v Karviné, kde je znečištění ovzduší větší, bylo poškození genů způsobené karcinogenním benzo(a)pyrenem větší.

V zimě tam hodnoty dokonce i dvacetkrát převyšovaly normu, v Českých Budějovicích se blížily pětinásobku. „Studie potvrdila, že znečištěné ovzduší zvyšuje oxidační stres u novorozenců,“ řekl jeden ze zpracovatelů studie Radim Šrám. Ten způsobuje nižší porodní váhu, zpoždění psychického vývoje nebo dýchací problémy. U dospělých např. zvyšuje riziko kardiovaskulárních onemocnění a snižuje kvalitu spermií.


Riziko nejen rakoviny
Benzo(a)pyren se nachází v uhelném dehtu, ve výfukových plynech, v kouři při spalování (včetně listů tabáku) a ve smažených a grilovaných potravinách. Stojí za vznikem zhoubných nádorů či nemocí srdce.

Víte, že...
...z analýz stravy vyplynulo, že v srpnu v Českých Budějovicích dospělí z ovzduší takřka žádné benzo(a)pyreny do těla nedostávali? Celé zjištěné množství člověk přijal v potravinách. V říjnu, když se začalo topit, se strava a vzduch podílely na přísunu škodlivin jedna ku jedné.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.