Nový výzkum českých vědců: Kouření zhoršuje depresi! A zkracuje život o 20 let! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Nový výzkum českých vědců: Kouření zhoršuje depresi! A zkracuje život o 20 let!

Myslíte si, že se po cigaretě uklidníte? Je to přesně naopak!
Myslíte si, že se po cigaretě uklidníte? Je to přesně naopak! (Foto Aha! – Martin Pekárek)

Zapalujete si cigaretu, když jste ve stresu a máte dojem, že vás kouření psychicky zklidní? Světové studie i výsledky české na 4000 pacientů Centra pro závislé na tabáku v Praze prokázaly opak. Cigaretka sice na první dobrou pomůže, ale následně psychické problémy ještě prohloubí.

Když pacienti s depresí přestali kouřit, jejich problémy se zmírnily. „Ve skupině nemocných došlo po zanechání kouření k významnému poklesu symptomů deprese,“ tvrdí lékařka Lenka Štěpánková. „Mezi našimi pacienty je zhruba třikrát víc kuřáků než v populaci a jejich nejčastější příčinou úmrtí jsou nemoci způsobené kouřením. Zkracují si tak život v průměru o dvacet let oproti nekuřákům,“ vypočítává docent Martin Anders z Psychiatrické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze a 1. LF UK.

Stále je běžné, že psychiatrická pracoviště v Česku jsou vybavena kuřárnami. Nemocným se doktoři snaží pomoci a ti si přímo v nemocnici sami přitěžují. Proč? Zdravotní pojišťovny nehradí kuřákům náhradní léčbu nikotinem. „Věřím, že i naši psychiatři začnou závislosti svých pacientů na nikotinu věnovat pozornost,“ uzavírá Anders.

Víte, že...
...po cigaretě se kuřákovi zvýší hladina stresových hormonů? Vyplavení hormonu dopaminu znamená krátký příjemný pocit uvolnění, ale pak se nálada opět zhoršuje.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.