Zahrada žije i v zimě! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Zahrada žije i v zimě!

Zdá se, že zimní zahrada spí, ale jen klame tělem...
Zdá se, že zimní zahrada spí, ale jen klame tělem... (Foto: scom, zdroj Gardena)

Zima je stále v plném proudu. Příroda sice odpočívá, ale ani nyní nemůžeme nechat stromy a rostliny jen tak ladem napospas mrazům. Krásná a zdravá zahrada vyžaduje péči po celý rok. Na co bychom se tedy měli zaměřit v průběhu zimy?

Když se nelení, i v mrazu se zelení...
*I v lednu se daří takzvané mrazuvzdorné zelenině, která snese i teplotu pod nulou. Jedná se například o kadeřávek, růžičkovou kapustu, zimní pór, petržel, špenát nebo zimní salát. V květináčích si můžeme vysadit řeřichu (bohatý zdroj vitaminu C, který v zimě obzvláště potřebujeme) nebo pažitku.
*V zimě můžeme sklízet dokonce i ovoce, a to mišpule. Plody tohoto stromu jsou nejlepší až poté, co projdou prvním mrazem.


Odebírejte rouby, řízkujte a kontrolujte
*Zima je ideální čas pro řízkování oblíbených pelargonií alias muškátů, kterým trvá až půl roku, než vykvetou.
*Ovoce, které máte uskladněné, pravidelně prohlížejte (nejlépe jednou týdně). Místnost větrejte a shnilé plody vyhazujte.
*Nyní je ten nejvyšší čas odebrat rouby ovocných stromů, hlavně třešní a višní. Asi 30 cm dlouhé letorosty z vnější strany koruny položte vedle stromu a přikryjte listím a sněhem. Hned jak se na jaře začne oteplovat, zapíchnete je do země.
 Pozor na sněhovou peřinu, nebo ji využijte
*Větší množství sněhu škodí okrasným stromům na zahradě. Jakmile tedy začne padat více sněhu, raději ho ze stromů setřeste.
*Dokud nesněží, můžete také jehličnany preventivně svázat, aby se s příchodem sněhové nadílky nepolámaly. Předejdete tím možná velkým škodám.

*Pokud zem není úplně promrzlá (když třeba svítí slunce) je také potřeba zalévat stálezelené stromy a keře, které stále ke svému životu potřebují hodně vody, aby je mráz úplně nevysušil. To zejména platí, pokud máte na zahradě například rododendrony nebo azalky a další listnáče.
*Jehličnany jsou vůči mrazu odolnější. Jakmile napadne sníh, nahrňte jej na záhony, bude sloužit jako tepelná izolace a závlaha.


Král zimy? V létě nenápadný vilín
*Pokud vám v zimě připadá vaše zahrada skličující, zasaďte vilín. V létě nenápadný keř v zimě ohromí exotickými květy, které navíc i voní.
*Mráz těmto keřům neublíží, některé druhy snesou až dvacetistupňové mrazy. Při teplotách klesajících pod minus pět stupňů se květy srolují a po oteplení se znovu otevřou. Vybarvují se od odstínů žluté až po červenou.

*Některé druhy a jejich kultivary rozkvétají již o Vánocích, jiné v průběhu zimy až do března.
*Podlouhlé, hranaté plody vilínů dozrávají až v následujícím období léta a podzimu, takže keře zdobí současně  plody i květy. Keře lze pěstovat i na terasách a balkonech.

Rozkvetlý keř vilínu.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.