To je úroda! Místo brambor sklízejí paw-paw, rajčenky, fíky a datlové víno...
Jedna kuriozita vedle druhé, tak vypadá zahrada manželů Gurových z Dobříčan na Žatecku. Sklizeň je tu teď v plném proudu, jenže místo brambor, mrkve a petržele pěstitelé sbírají paw-paw, fíky, rajčenky nebo wasabi.
Gurovi, pro nějž je zahrada vášní, se totiž specializují na různé rarity a nově také na tropické rostliny. Právě v těchto dnech jim dozrává exotické paw-paw jehož chuť je podobná sladkému banánu.
Sklízí také vlastní fíky a datlové víno, které připomíná datle nejen tvarem svých bobulí, ale i chutí. „Pěstujeme si i své wasabi a rajčenky neboli tamarilo, které lze využít podobně jako rajčata,“ ukazuje hrdě Marcela Gurová (67) plody.Největší chloubou Gurových jsou ale čerstvě kvetoucí banánovníky, které pěstují venku, nikoli ve skleníku, a to i přes zimu, kdy je pouze zakrývají obaly z polystyrénu.
„Kvetou nám už podruhé, za květy jsou už vidět malé banánky,“ pochlubil se pan Ondřej Gura (70). „Doufáme, že až je na zimu zakryjeme, podaří se nám je uchovat tak, aby mohly příští rok dozrát,“ dodal pyšně tenhle český Mičurin ze Žatecka.
Obří papriky, fialový květákGurovi pěstují také zeleninu, která bývá běžně na všech zahradách. Její pestrost a velikost už ale běžná není. Například papriky, které letos sklízí, váží téměř 800 gramů. Květáky zas hrají všemi barvami, kromě obvyklého bílého pěstují i oranžový a fialový, který obarví celou polévku a je esteticky například zajímavý pro nakládání a následné servírování na studených obložených mísách. Na chuti to nijak neubírá.