Konečně jsme se dočkali: Houby rostou jako divé! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Konečně jsme se dočkali: Houby rostou jako divé!

Plný koš praváků.
Plný koš praváků. (Foto pro Aha! – Marcela Durasová, Věra Knedlhansová, Pavel Miškovský, nahouby.cz)

Konečně! Češi mohou ve velkém vyrazit do lesů a většina neodejde s prázdnou. Mykologové po vytrvalých deštích potvrzují, že zatím největší letošní houbová úroda je tady. Ale pozor! Objevují se už i první smrtelně jedovaté muchomůrky zelené!

Podle mykologů houby právě čerstvě vyrůstají a jejich plodnice jsou zatím ideálně mladé a nečervivé. A co právě v lese můžete najít? „Kromě velmi ceněných hřibů smrkových a dubových masivně vyrůstají klouzky a začínají hřiby hnědé. Z ostatních hub rostou lišky, mnohé jedlé holubinky a masáci,“ popsal Aleš Vít z České mykologické společnosti.

Zároveň připomenul, že v lesích narazíme i na záplavu hřibů žlutomasých neboli babek a přidal i radu, čeho se po jejich sběru vyvarovat. „Je nutné houby po návratu domů neprodleně zpracovat. Druhý den je už pozdě, neboť i uložené v chladničce spolehlivě zplesniví,“ vysvětlil Vít.

Mykologové varují před muchomůrkou zelenou, která začala růst. „Tu by měl každý znát. Před smrtícími účinky vás neuchrání ani to, že je okousaná od slimáků,“ dodal Vít.

Nečekaná úroda

Pěknou úrodu si domů z lesů na Sušicku přinesli manželé Kořínkovi. Do lesa si původně jen vyrazili na procházku s pejskem. Během půlhodiny našli desítky hřibů! V lese objevili i křemenáče a bedly.

„Neměli jsme koš, tak jsme je museli přinést v mikině a bundě. Nebylo jednoduché unést je,“ směje se Jana Kořínková. Doma houby vyskládali na dva plechy a foto úrody poslali deníku Aha!.

Plný koš praváků

O tom, že houby skutečně rostou, se přesvědčil i deník Aha!. Redaktorky Věra a Marcela za necelou hodinku společně naplnily koš 65 zdravými praváky! Největším úlovkem byl hřib s průměrem klobouku 18 centimetrů. Obr hned skončil ve smaženici. „Zbytek hřibů nasušíme na zimu a ty nejmenší kousky naložíme do octa,“ svěřily se.

Nymbursko

Hojný růst hřibů dubových doprovázejí křemenáče osikové, lišky, jedlé holubinky a muchomůrky růžovky.

Jizerské hory

Muchomůrky růžovky, holubinky mandlové, ryzce, první lišky, suchohřiby hnědé, hřiby smrkové.

Beskydy

Hřiby dubové, suchořiby, kuřátka, muchomůrky růžovky

Jihozápadně od Prahy

Křemenáče březové, suchohřiby žlutomasé a klouzci sliční.

Jižní Čechy

Objevují se první hřiby smrkové.

Vysočina

Hřiby dubové, kováře, křemenáče.

Rady houbařů jak na klíšťata

Tinktura z Alpy1 Alpa, 30 ks hřebíčkůKoření vložíme do francovky a necháme 24 hodin louhovat. Pak přelijeme do lahvičky s rozprašovačem a hurá do lesa. „Je to levné a stoprocentní,“ tvrdí na webu nahouby.cz houbařka Květa.

Postřik z rozmarýnu1 pytlík rozmarýnu, 1 lžíce bílého vinného octa, 1 l vody.Vodu přivedeme do varu, odstavíme a vložíme rozmarýn, louhujeme do vychladnutí. Po vyluhování a vychladnutí přefiltrujeme a přidáme 1 lžíci bílého vinného octa. Uchováváme v ledničce. „Před cestou do lesa se tinkturou postříkáme. Žádné klíště se určitě nepřichytne,“ radí čtenář Jarda.



Přečtěte si
maria.braun
1. 8. 2011 • 09:38

nechci rejpat do houbařskéh umění, ale na obr. č. 10 je satan

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.