Brambory zlevní o 2 koruny! Ale... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Brambory zlevní o 2 koruny! Ale...

Kombajny se na poli ztrácejí v oblacích prachu.
Kombajny se na poli ztrácejí v oblacích prachu. (Foto Aha! – Jiří Čada)

Pěstitelé brambor mají dobrou zprávu: úroda je skvělá, kilo oproti loňsku zlevní o dvě koruny. Problémem je ale současné tropické počasí a extrémní sucho. Hlízy budou hnít... 

Brambory se od nepaměti mají sklízet za mokra, zablácené, aby se při manipulaci nepoškodily. „Nyní je strašné sucho a v suché půdě se vytvářejí tvrdé hrudky, které hlízy poškozují,“ popisuje šéf košetické bramborárny Jindřich Štyx. Když se brambory natlučou, začnou hnít. „Ve Francii, nebo i u nás v Polabí v takovém počasí dokonce pole před sklizní zavlažují. To si u nás nemůžeme dovolit,“ říká Štyx.

Pěstování brambor je pro zemědělce jakousi olympiádou. „Brambory se vydaří vždy tak jednou za čtyři roky,“ vysvětluje s úsměvem bramborář. Letos si nestěžuje, mluví však o průměrném výnosu. „Je to tak 35 tun na hektar,“ odhaduje letošní sklizeň Štyx. Loni to bylo vzhledem k suchému létu jen kolem 21,5 tuny, na podzim ale sprchlo a sklizeň proběhla bez problémů.

Útěchou by mohla být alespoň cena. Zatímco v předchozím roce se pohybovala při prodeji »ze dvora«, tedy přímo od pěstitele, mezi 10 až 12 korunami za kilo, letos bychom měli zaplatit 8 Kč. V supermarketech a na farmářských trzích ale budeme muset »přitlačit«.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.