Z jednoho pekáčku: Zapečené brambory s uzeným a zeleninou podle Otto Pláška

No řekněte sami, nechutná snad každému poctivá česká bramboračka, škubánky nebo knedlíčky? Dnes vás ale naučíme další jídla, které nezruinují vaši peněženku a přitom vám zachutnají.
Zapečené brambory s uzeným a zeleninou podle Otto Pláška
Potřebujete
8 velkých brambor • 750 g uzeného masa ze žeber • 1 sáček míchané mražené zeleniny • 7 vajec • 1 smetanu na vaření • sůl • mletý pepř • sádlo
Postup
Brambory uvaříme ve slupce do poloměkka. Pět vajíček uvaříme na tvrdo. Oboje po vychladnutí oloupeme a nakrájíme na plátky. Uvařené uzené maso nejlépe ze žeber nakrájíme na větší kousky. Povaříme mraženou zeleninu, scedíme. Do zapékací mísy, kterou si vymastíme sádlem, skládáme plátky nakrájených brambor, které osolíme a opepříme.
Na brambory položíme plátky vajec, posypeme uzeným masem a zeleninovou směsí. Takto opakujeme do spotřebování všech surovin. Poslední vrstvu brambor netvoříme plátky, ale brambory nastrouháme na hrubém struhadle – lépe se nám do nich vsákne zálivka. Vše osolíme a opepříme. Ze dvou zbylých syrových vajec a smetany vyšleháme zálivku a polijeme stejnoměrně vrchní vrstvu nastrouhaných brambor. Zapékací mísu zakryjeme alobalem a pečeme v troubě 45 minut. Poté odstraníme alobal a necháme vytvořit vrchní krustu.