Sýry v poslední době získávají stále větší oblibu a staly se vyhledávanou pochoutkou i Čechů, kteří jim přišli na chuť. Vyznáte se v sýrech, umíte je koupit, abyste obchodníkovi nenaletěli?Zpět na článek
Chcete-li se zapojit do diskuse, přihlaste se prosím.
Největší chyby AHA .Opisuje, aniž zná význam slov .
Gurmán se klidně cpe eidamem, gurmet si vybírá!
Výpočer pro obsah tuku je jednodušší takto :
Příklad : eidam 20%, který má 50 % sušiny a 20 % tuku v sušině.
Abychom zjistili, kolik má tuku, nejdříve si spočítáme, kolik sušiny je v 1 gramu sýra – 50 vydělíme 100 a získáme hodnotu 0,5 g. Vzhledem k tomu, že sýr má 20 % tuku v sušině, tuto hodnotu vynásobíme 20 (0,5 x 20 = 10); ¨
20% eidam v sobě tedy ukrývá 10 g tuku na 100 g výrobku.
Niva (sušina 52 %, t. v s. 50 %) = 52 : 100 = 0,52 x 50 = 26 g tuku ve 100 g
Eidam 20% (sušina 50 %, t. v s. 20 %) = 50 : 100 = 0,5 x 20 = 10 g tuku ve 100 g
Cottage (sušina 21 %, t. v s. 20 %) = 21 : 100 = 0,21 x 20 = 4,2 g tuku ve 100 g