Největší mýty o sýru: Jak je to skutečně s tukem? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Největší mýty o sýru: Jak je to skutečně s tukem?

Sýrů a jejich chutí je nepřeberné množství.
Sýrů a jejich chutí je nepřeberné množství. (Foto scom, ara. Zdroj: Jaroměřická mlékárna)

Sýry v poslední době získávají stále větší oblibu a staly se vyhledávanou pochoutkou i Čechů, kteří jim přišli na chuť. Vyznáte se v sýrech, umíte je koupit, abyste obchodníkovi nenaletěli?

Sýry jsou zdravé, a pokud víte, jak na to, dokážete vybrat ten správný pro děti, dietáře i gurmány. Časy, kdy tu vládl jen eidam ze samoobsluhy, jsou dávno pryč. Co musíte vědět, než vyrazíte do sýrárny?

(přelepka) Mýty a fakta

Čím méně vody, tím tučnější
FAKT
Obecně je možné říct, že čím je sýr sušší, tím obvykle obsahuje více tuku. K nejméně tučným sýrům tak patří takzvané čerstvé sýry například cottage nebo ricotta, zatímco tvrdé sýry parmazán či pecorino jsou sýry tučné.


35% sýr obsahuje 45 % tuku
MÝTUS
Ve skutečnosti je to výrazně méně. Tučnost sýra se totiž uvádí v souvislosti se sušinou, která tvoří přibližně polovinu až dvě třetiny celkové hmotnosti sýra. Má-li tedy sýr  45% obsah tuku v sušině a sušina tvoří přibližně 55,5 % z celkového obsahu sýra, je celkový obsah tuku v sýru pouze 25 % (25 gramů tuku ve 100 gramech sýra). Jak to zjistit? Jednoduchým výpočtem: 45 x 55,5 ≈ 2500, 2500/100 = 25.

Tuk je nositelem chuti
FAKT
Tučné sýry jsou plnější, smetanovější a celkově lahodnější. Pokud si chcete udržet linii, dejte přednost chuti před množstvím.

Nemají se jíst vychlazené
FAKT
V sýrovém tuku se neskrývá jen chuť, ale i vůně. Chcete si na sýru opravdu pochutnat? Nechte ho před jídlem alespoň půl hodiny odpočinout při pokojové teplotě. Tuk částečně roztaje a uvolní se aromatické látky, které ze sýra učiní tu pravou pochoutku.

Tučné lze nahradit nízkotučnými
MÝTUS
Hladkou sýrovou omáčku uděláte jen ze sýrů, které je možné díky vyššímu obsahu tuku snadné roztavit.

Existuje 6 základních druhů
Čerstvé sýry – nemají kůrku, nedávají se zrát; mají konzistenci podobnou tvarohu (lučina, žervé, ricotta, cottage, mascarpone).
Měkké sýry – zrají krátce, obsahují menší množství vody a tuku (smetanový, bryndza).
Sýry s bílou plísní na povrchu – obsah tuku 40–60% (brie, hermelín, camembert).
Polotvrdé sýry – zrají déle, dobře se krájí, obsahují méně vody (čedar, gouda, eidam, ementál, raclette, cantal).
Tvrdé sýry – zrají dlouho, nízký obsah vody, obsah tuku až 50 %, dobře se strouhají (parmezán, pecorino, sbrinz).
Tavené sýry – vyrábějí se z jednoho nebo více druhů sýrů (tvrdých i měkkých) pomocí tavicích solí (jsou trvanlivé, většinou různě dochucované). Recept Aha!: Domácí  sýr
POTŘEBUJETE: ½ kg tvarohu polotučného nebo plnotučného, ½ l mléka, ½ menší lžičky jedlé sody, 1 lžičku citronové šťávy, 1 lžíci másla, sůl, kmín, sladkou papriku, chilli, kurkumu, česnek, bylinky.

POSTUP: Tvaroh rozdrobíme do hrnce, zalijeme mlékem, přivedeme téměř k varu a odstavíme. Než se směs začne vařit, přilijte citronovou šťávu. Tvaroh se jemně nataví a mléko srazí. Celou směs slijeme (přecedíme). V hrnci rozpustíme lžíci másla, přisypeme odkapanou tvarohovou směs, sůl, jedlou sodu, případně koření a bylinky a zvolna zahříváme. Tvaroh se začne postupně tavit. Natavenou směs přendáme do libovolně nádoby, formy, ve které bude sýr chladnout a tuhnout. Necháme v chladu do druhého dne uležet a podáváme.

Přečtěte si
-bello-
20. 1. 2017 • 12:03

Největší chyby AHA .Opisuje, aniž zná význam slov . Gurmán se klidně cpe eidamem, gurmet si vybírá! Výpočer pro obsah tuku je jednodušší takto : Příklad : eidam 20%, který má 50 % sušiny a 20 % tuku v sušině. Abychom zjistili, kolik má tuku, nejdříve si spočítáme, kolik sušiny je v 1 gramu sýra – 50 vydělíme 100 a získáme hodnotu 0,5 g. Vzhledem k tomu, že sýr má 20 % tuku v sušině, tuto hodnotu vynásobíme 20 (0,5 x 20 = 10); ¨ 20% eidam v sobě tedy ukrývá 10 g tuku na 100 g výrobku. Niva (sušina 52 %, t. v s. 50 %) = 52 : 100 = 0,52 x 50 = 26 g tuku ve 100 g Eidam 20% (sušina 50 %, t. v s. 20 %) = 50 : 100 = 0,5 x 20 = 10 g tuku ve 100 g Cottage (sušina 21 %, t. v s. 20 %) = 21 : 100 = 0,21 x 20 = 4,2 g tuku ve 100 g

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.