Vyznáte se v označení potravin? Není pečeť jako pečeť! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Vyznáte se v označení potravin? Není pečeť jako pečeť!

Chcete nakupovat jen to nejlepší? Dejte pozor, ať nenaletíte!
Chcete nakupovat jen to nejlepší? Dejte pozor, ať nenaletíte! (Profimedia.cz)

Vánoce jsou dobou, kdy se na stůl snažíme dát jen to nejlepší. Víte, podle čeho vybírat? Na potravinách se objevují různá loga a pečeti, které mají lákat ke koupi. Zorientujte se v nich a nenaletíte. 

KLASA
Nejznámější značkou kvality u nás je podle výzkumů KLASA. Jde o národní značku kvality. Vznikla v roce 2003 a je bezplatně udělována ministrem zemědělství mimořádně kvalitním potravinám a zemědělským výrobkům. Národní značku kvality získává výrobce na tři roky. Logo KLASA slouží spotřebitelům k lepší orientaci, aby lépe rozeznali výjimečně kvalitní produkty od těch ostatních. Značku spravuje Státní zemědělský intervenční fond (SZIF).

Regionální potravina
Značka Regionální potravina oceňuje nejlepší výrobky z každého kraje. Bezplatně ji po dobu čtyř let uděluje mnisterstvo zemědělství. Cílem je podpořit domácí výrobce lokálních potravin a motivovat zákazníky k jejich vyhledávání na pultech obchodů, na farmářských trzích či přímo u výrobců. Logo prozrazuje, z jakého regionu výrobek pochází. Povoleno je ovšem maximálně 30% složení výrobku ze zahraničních surovin. Oceněný produkt musí mít k danému kraji vazbu – k jeho tradicím, recepturám, surovinám či způsobu výroby.


BIO Produkt ekologického zemědělství
Zelenobílý grafický znak BIO, nazývaný díky proužkům biozebra, v naší zemi slouží jako ochranná známka pro biopotraviny. Aby mohly produkty toto označení získat, musí být prověřeny některými kontrolními organizacemi, které pověřuje ministerstvo zemědělství. Jedná se sice o český předpis, ovšem tímto znakem nemusí být označeny jenom potraviny s původem v naší zemi. Bio výrobky označují produkty z rostlin a živočichů z ekologických farem, které nebyly ošetřeny zakázanými pesticidy, minerálními dusíkatými hnojivy, a zároveň se při jejich pěstování nebo chovu zohledňuje životní prostředí a potřeby chovaných hospodářských zvířat.

Ekologická produkce
»Ekologická produkce« je na rozdíl od předchozí »biozebry« značením nadnárodním. Konkrétně se jedná o předpis Evropské unie. Musí ji mít na svém obale každý produkt, který splňuje v rámci EU požadavky na biopotraviny. Jejich definice je zmíněna v textu výše – u značky »BIO Produkt ekologického zemědělství«.

Chráněné označení (ZTS, CHOP, CHZO )
Jedná se o značení Evropské unie. Funguje už téměř 25 let. Důvodem vzniku byla mj. i ochrana produktů před jejich paděláním. Týká se to následujících značek:
•    Zaručené tradiční speciality (ZTS) – jedná se o označení zemědělského produktu či potraviny, které mají zvláštní povahu uznávanou EU. Musí se tedy nějakým způsobem odlišovat od ostatních výrobků nebo potravin stejného druhu a kategorie. Např. Spišské párky a Liptovský salám.
•    Chráněné označením původu (CHOP) – některé zemědělské produkty nebo potraviny mají dány své vlastnosti a kvalitu převážně prostředím, v němž jsou chovány nebo pěstovány. Zároveň jsou na tomto místě vyráběny, zpracovávány a připravovány. Díky této specifičnosti získají ocenění známkou CHOP. Např. Pohořelický kapr a Žatecký chmel.
•    Chráněné zeměpisné označení (CHZO) – velmi podobné předchozímu případu (CHOP), jenom to není tak přísné, protože se na určitém území nemusí daný výrobek kompletně zpracovávat. Stačí tedy, aby se tam prováděla jen některá z fází výrobního procesu (příprava, výroba nebo zpracování). Např. Olomoucké tvarůžky a Hořické trubičky.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.