Vyznáte se v označení potravin? Není pečeť jako pečeť!
Vánoce jsou dobou, kdy se na stůl snažíme dát jen to nejlepší. Víte, podle čeho vybírat? Na potravinách se objevují různá loga a pečeti, které mají lákat ke koupi. Zorientujte se v nich a nenaletíte.
KLASA
Nejznámější značkou kvality u nás je podle výzkumů KLASA. Jde o národní značku kvality. Vznikla v roce 2003 a je bezplatně udělována ministrem zemědělství mimořádně kvalitním potravinám a zemědělským výrobkům. Národní značku kvality získává výrobce na tři roky. Logo KLASA slouží spotřebitelům k lepší orientaci, aby lépe rozeznali výjimečně kvalitní produkty od těch ostatních. Značku spravuje Státní zemědělský intervenční fond (SZIF).
Regionální potravina
Značka Regionální potravina oceňuje nejlepší výrobky z každého kraje. Bezplatně ji po dobu čtyř let uděluje mnisterstvo zemědělství. Cílem je podpořit domácí výrobce lokálních potravin a motivovat zákazníky k jejich vyhledávání na pultech obchodů, na farmářských trzích či přímo u výrobců. Logo prozrazuje, z jakého regionu výrobek pochází. Povoleno je ovšem maximálně 30% složení výrobku ze zahraničních surovin. Oceněný produkt musí mít k danému kraji vazbu – k jeho tradicím, recepturám, surovinám či způsobu výroby.
BIO Produkt ekologického zemědělství
Zelenobílý grafický znak BIO, nazývaný díky proužkům biozebra, v naší zemi slouží jako ochranná známka pro biopotraviny. Aby mohly produkty toto označení získat, musí být prověřeny některými kontrolními organizacemi, které pověřuje ministerstvo zemědělství. Jedná se sice o český předpis, ovšem tímto znakem nemusí být označeny jenom potraviny s původem v naší zemi. Bio výrobky označují produkty z rostlin a živočichů z ekologických farem, které nebyly ošetřeny zakázanými pesticidy, minerálními dusíkatými hnojivy, a zároveň se při jejich pěstování nebo chovu zohledňuje životní prostředí a potřeby chovaných hospodářských zvířat.
Ekologická produkce
»Ekologická produkce« je na rozdíl od předchozí »biozebry« značením nadnárodním. Konkrétně se jedná o předpis Evropské unie. Musí ji mít na svém obale každý produkt, který splňuje v rámci EU požadavky na biopotraviny. Jejich definice je zmíněna v textu výše – u značky »BIO Produkt ekologického zemědělství«.
Chráněné označení (ZTS, CHOP, CHZO )
Jedná se o značení Evropské unie. Funguje už téměř 25 let. Důvodem vzniku byla mj. i ochrana produktů před jejich paděláním. Týká se to následujících značek:
• Zaručené tradiční speciality (ZTS) – jedná se o označení zemědělského produktu či potraviny, které mají zvláštní povahu uznávanou EU. Musí se tedy nějakým způsobem odlišovat od ostatních výrobků nebo potravin stejného druhu a kategorie. Např. Spišské párky a Liptovský salám.
• Chráněné označením původu (CHOP) – některé zemědělské produkty nebo potraviny mají dány své vlastnosti a kvalitu převážně prostředím, v němž jsou chovány nebo pěstovány. Zároveň jsou na tomto místě vyráběny, zpracovávány a připravovány. Díky této specifičnosti získají ocenění známkou CHOP. Např. Pohořelický kapr a Žatecký chmel.
• Chráněné zeměpisné označení (CHZO) – velmi podobné předchozímu případu (CHOP), jenom to není tak přísné, protože se na určitém území nemusí daný výrobek kompletně zpracovávat. Stačí tedy, aby se tam prováděla jen některá z fází výrobního procesu (příprava, výroba nebo zpracování). Např. Olomoucké tvarůžky a Hořické trubičky.