Testy Jurečky potvrdily praxi v Evropě: Němcům maso, Čechům blaf!

Zatímco Němci se ládují lančmítem z pravého vepřového, českým spotřebitelům ten samý dánský výrobce servíruje drůbeží separát. Že na náš trh míří výrobky horší kvality než na Západ, to si teď za půl milionu korun ověřil také ministr zemědělství Marian Jurečka (36, KDU-ČSL). Možná ani v nejhorších představách netušil, co z jeho zkoušky vzejde!
Zaúkoloval a zaplatil Vysoké škole chemicko-technologické (VŠCHT) v Praze, aby otestovala 21 výrobků stejných značek nakoupených v pěti zemích – v Česku, na Slovensku, v Maďarsku, Německu a Rakousku. A výsledek? Jen tři produkty měly stejné složení. Potvrdilo se tak, o čem se už dlouho hovoří – že stejný obal nemusí skrývat totožné složení...
Němci se mají
„V německých rybích prstech Iglo najde spotřebitel víc masa, než když si je koupí v České republice,“ durdil se ministr. Že si na Západě za vyšší kvalitu také připlácejí? I když ministerský průzkum se cenami nezabýval, podle Jurečky prý bylo německé balení rybích prstů levnější.
Biti jsme i jinde. Například prací prášek Persil obsahoval v Německu mnohem více aktivní látky, než výrobek koupený v Čechách.
Co na to ministr?
„Testy, které provedli odborníci z renomované Vysoké školy chemicko-technologické, ukázaly, že některé potraviny stejné značky se ve svých vlastnostech liší. Považuji to za nepřijatelné a vůči spotřebitelům diskriminující,“ nechal se slyšet ministr Jurečka. Výsledky průzkumu chce prezentovat v pondělí na jednání rady ministrů zemědělství Evropské unie. Nová legislativa prý ale nevznikne dříve, než za čtyři roky.
Co na to obchodníci?
„Je to záležitost výrobců. Obchodníkům se přirozeně nelíbí, když někdo šidí jejich zákazníky,“ komentovala to Marta Nováková, prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu. Přestože Jurečka mluví o diskriminaci českých zákazníků a problém hodlá řešit i na evropské úrovni, Nováková příliš v jeho úspěch nevěří. Ani kdyby se poškozené země spojily. „Hlas zemí V4 je příliš slabý. O nějaké dvojí kvalitě nechce většina evropských zemí slyšet,“ dodala Nováková.
Co na to výrobci?
„Pro posouzení účinnosti pracího prášku je důležité vzít v úvahu celé jeho složení,“ uvedla mluvčí společnosti Henkel Zuzana Ozanová. „Testovaná složení jsou na podobné úrovni kvality i účinnosti, což dokazují interní i externí testy. Všeobecně vás mohu ubezpečit, že spotřebitelé jsou s našimi pracími prášky Persil spokojeni, což prokazuje například i rostoucí počet opakovaných nákupů na Slovensku a v České republice,“ dodala pro iDnes.
Srovnání mezi lety 2007 a 2017: Potravin si koupíme víc! Jen máslo a jogurt…
Celý článekCo také testy zjistily?
*Čokoládová pomazánka Nutella z Německa obsahovala více bílkovin, kofeinu a teobrominu než ta česká.
*Čokoládové draže M&M´s pro ČR, Rakousko a Maďarsko obsahovaly palmojádrový, palmový a bambucký tuk, sladkosti pro Německo a Slovensko měly kokosový olej.
*Káva Jacobs original 3v1 z Rakouska a Německa obsahuje méně kofeinu na sáček, zato více cukru. Balení je také o 3 gramy objemnější.
*Nestea citronový čaj z Německa nepoužívá sladidlo, ale cukry.
*Sýr Kiri v německém balení je o 20 gramů objemnější (120g), než to české, obsahuje také více bílkovin a tuků, méně pak cukrů.
*Brambůrky Lay´s solené z Německa neobsahují palmový olej.
*Rybí prsty Iglo z Německa mají obsah masa v balení 65%, v Česku o sedm procent méně.
* Lančmít Tulio pro český trh obsahoval drůbeží separát, pro německý vepřové maso.