Až se zima zeptá, co jste dělali v létě...Objevte v sobě dřevorubce! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Až se zima zeptá, co jste dělali v létě...Objevte v sobě dřevorubce!

Dobrá sekera je základ úspěchu pro každého, kdo pracuje se dřevem.
Dobrá sekera je základ úspěchu pro každého, kdo pracuje se dřevem. (Foto scom, Husqvarna)

Nařezat, rozštípat, vyrovnat do hranice. Topení dřevem se znovu vrací do módy a podzim je čas, kdy se startují pily a cirkulárky. Než se do přípravy dřeva pustíte, je dobré vědět, jakým dřevem topit a kolik ho budete potřebovat, nebo jak ho správně uskladnit. Důležité je i správné a dobře ošetřené nářadí.

Tvrdé, nebo měkké dřevo?
U výběru vhodného palivového dřeva na topení se řídíme většinou jeho tvrdostí:
*Tvrdé dřevo (dub, buk, jasan, habr nebo dřevo z ovocných stromů) má vyšší výhřevnost. Hoří pomaleji a tvoří dostatek žhavých uhlíků, které zaručí teplo po dlouhé hodiny.
*Měkké dřevo (osika, lípa, kaštan, topol, vrba) naopak hoří rychleji a je levnější variantou v topné sezoně. Proto je vhodné i na rozdělávání ohně a přípravu třísek.
*Smrk nebo borovice obsahují velké množství pryskyřic, takže tvoří větší množství sazí zanášejících komín.  

Chemicky ošetřené nepoužívejte
Palivové dřevo je jedním z nejlevnějších zdrojů tepla, zároveň je však šetrné k životnímu prostředí. Vůbec se nedoporučuje používat k topení chemicky ošetřené dřevo.


Jak velkou zásobu potřebujete?
Měkkého dřeva se spotřebuje až dvakrát tolik. V zásobách na topnou sezónu by ale nemělo měkké dřevo chybět, jednoduché doporučení je 1 díl měkkého dřeva na 3 díly tvrdého.

Pro přitápění je to kolem 5 až 10 prostorových metrů (PRM). V případě, že dřevem vytápíte celý dům a ještě ohříváte vodu, může se zásoba vyšplhat až na 30 PRM.

Nechte ho dobře vyschnout
Důležité také je, aby dřevo na topení bylo správně vyschlé. S rozštípáním polen proto není dobré otálet. Pro zpracování se lépe hodí čerstvé dřevo z poražených stromů, které poté i lépe vysychá. Podle toho štípané dřevo také skladujeme. Ideální je naštípané dřevo skladovat pod střechou, úplně stačí hranice na vzdušném a dobře přístupném místě chráněná plachtou.

Rozštípaná polínka také můžete vyrovnat v přístřešku nebo na zápraží k návětrné stěně domu. Tím vytvoříte i další tepelnou ochranu domu.

Nezapomínejte na ochranné pomůcky
Na zpracování dřevěných polen na požadovanou délku využijete motorovou pilu. Na štípání polen se zase nejlépe hodí sekyrka, která je lehká a dobře padne do ruky. Nezapomínejte ani na ochranné pomůcky, jako jsou brýle a rukavice.


Práce s pilou má svá pravidla
„Při manipulaci s pilou platí pravidla, která je důležité respektovat: správný postoj a držení pily, bezpečná vzdálenost, ale také pohyb s pilou a startování. Pilu startujte vždy na zemi. Při řezání stůjte s rozkročenýma nohama, pro dosažení lepší rovnováhy byste měli mít levou nohu mírně před svou pravou nohou. Řetěz se v žádném případě nesmí otáčet, když pilu přenášíte na jiné místo. V ten moment vždy aktivujte řetězovou brzdu nebo vypněte motor,“ radí Tomáš Nevečeřal, produktový specialista značky Husqvarna.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.