Chcete se stát biozahradníkem? Zahrádka bez chemie! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Chcete se stát biozahradníkem? Zahrádka bez chemie!

Ovoce a zelenina v biokvalitě nevynikají velikostí, zato je zdravé.
Ovoce a zelenina v biokvalitě nevynikají velikostí, zato je zdravé. (Foto scom, zdroj biopreparaty.eu)

Také vás zasáhl trend bio a přitom nechcete, nebo si nemůžete dovolit kupovat drahou biozeleninu? Vypěstujte si ji sami. Deník Aha! vám poradí jak na to. Zaměřte se hlavně na prevenci, všechno přizpůsobte zdravému růstu rostlin. Dostatek přirozeného světla, živin a pravidelná zálivka však nestačí. Zkuste další fígle pro vaši bio zahrádku?

1. Přátelé

Nebojte se přátelských živočichů, jako jsou žížaly, které kypří půdu, nebo slunéčka sedmitečná, konzumujících mšice.

2. Rozmanitost

Zahrádce prospěje, když bude rozmanitá. Rozvrhněte si plán záhonů, kombinujte plodiny dle nároků na živiny a vzájemných vztahů.

3. Sázení

Zamyslete se nad dobou vegetace jednotlivých plodin a vybírejte jejich odolné odrůdy. Vedle sebe sázejte rostliny, které nejsou příbuzné, například listovou zeleninu vedle kořenové.

4. Plísně

Vlhké prostředí podporuje rozvoj houbových chorob. Rostliny preventivně ošetřete bio prostředkem proti plísním. Přípravky na bázi houbovitých organismů Pythium oligandrum nemají žádnou ochrannou lhůtu, a to znamená, že kdykoli po postřiku lze plody sklízet a po opláchnutí je také hned jíst.

5. Živiny

Půdě dodávejte živiny prostřednictvím kvalitního kompostu, jenž má ideální bilanci živin a organických látek a zeleným hnojením, nejlépe bobovitými rostlinami jako je např. vikev nebo svazenka, která navíc přiláká i včely. Pokud máte k dispozici hnůj, používejte ho raději kompostovaný a podle hesla »﷯dobrého po málu«﷯. Přehnojené rostliny jsou náchylné k chorobám a škůdcům. Ideálem by neměla být co největší zelenina a ovoce, ale﷯ zdravé plody s dobrou trvanlivostí.

6. Plevel

Rozšiřování plevele nejlépe zamezíte pletím, jeho dalšímu rozšiřování zabráníte položením mulčovací netkané textilie.

Čím hnojit?

Oslabené nebo nemocné rostliny můžete přihnojit rostlinným kvasem, tzv. jíchou. Tu vyrobíte z kopřiv, nebo z bršlice kozí nohy. Jíchu připravujeme v sudu, který do dvou třetin naplníme rostlinami, pak zalijeme vodou, necháme jen cca 10 cm pod okrajem nádoby. Jíchu zakryjeme, ale necháme přístup vzduchu. Každý den promícháme, a jakmile začne pěnit, je hotová.

Další možností je permakultura

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.